Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 12. april 2005 kl 22.30 Tre reportere søker en forfatter: Lars Saabye Christensen

Fra Gly til Oscar Wilde

Marit Christina Lie, Arild Jonsjord og Hanne Skrikerud har møtt Lars Saabye Christensen. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Marit Christina Lie, Arild Jonsjord og Hanne Skrikerud har møtt Lars Saabye Christensen. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Han debuterte som 23-åring med "Historien om Gly", en diktsamling han ble belønnet med Tarjei Vesaas' debutantpris for. Siden har han fått et stort publikum, vunnet Nordisk Råds litteraturpris og mottatt begeistrede anmeldelser for flere av bøkene sine. Tre reportere møter Lars Saabye Christensen.

Lars Saabye Christensen er en av Nordens mest fremtredende forfattere. Bøkene er oversatt til flere språk og har en stor leserskare i mange land. Flere av romanene hans, spesielt "Beatles" og "Halvbroren", er nærmest blitt en del av Norges moderne kulturarv. I tillegg er Saabye Christensen en produktiv lyriker, manusforfatter og han har utgitt flere novellesamlinger. Saabye Christensen er med andre ord en travel mann, men han tok vel i mot NRKs tre reportere.

Internasjonal lansering
"Halvbroren" er nok boken som har hatt størst internasjonal suksess. Handlingen fra Oslos vestkant fascinerer også utenlands, selv i New York. NRK ble med Saabye Christensen på lansering i verdensmetropolen.

Deretter gikk turen til København, der Saabye Christensen skulle fortelle kolleger i den danske forfatterforeningen om sine tidlige litterære referanser.

Poesi-konsert
Det er langt fra New York til København, og et stykke fra København til Horten, men spranget illustrerer også spennvidden i Saabye Christensens virke. I Horten er det nemlig poesi-konsert med musikeren Kåre Virud. Virud er forøvrig sanger og gitarist i bandet Norsk Utflukt, der Saabye Christensen er tekstforfatter.

Ny bok på vei
Det er neppe en overraskelse at Lars Saabye Christensen for tiden skriver på en ny roman. Han inviterer NRK hjem i skrivestuen - rommet hvor de mange romanene, diktene, manusene, novellene og andre typene tekster blir til. Han forteller om selve skriveprosessen, særlig hvordan han jobber for å finne akkurat de riktige ordene.

Om serien
Seks tirsdager utover våren møter vi fire internasjonale og to norske forfattere. Forfatterne gir tre ulike intervjuer til de tre reporterne, og senere blir materialet satt sammen til ett portrett. Dermed får vi et mer komplekst bilde av forfatteren.

I første program møter vi den israelske forfatteren Amos Oz. Reporterne Marit Christina Lie, Arild Jonsjord og Hanne Skrikerud har dessuten truffet den engelske kriminalforfatteren Robert Wilson, kanadiske Margaret Atwood, tyrkiske Orhan Pamuk og våre egne Lars Saabye Christensen og Jo Nesbø.

Egenprodusert portrettserie fra NRK Kultur (2005)
Reportere: Marit Christina Lie, Arild Jonsjord og Hanne Skrikerud
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup 23 04 86 96 (92 01 55 79),