Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 24. april 2001 kl 22.00 Brennpunkt: Du har ingen garanti

Brennpunkt: Du har ingen garanti (ttv)


NRK1 tirsdag 24. april kl 22.00
Brennpunkt
Du har ingen garanti

En skiløpers kamp for livet

Sturla Hagen var en av Norges beste langrennsutøvere. Han var på juniorlandslaget og gikk jevnt med Bjørn Dæhlie, Erling Jevne og Sture Sivertsen. Men Hagens store kamp i livet skulle ikke bli mot konkurrentene og klokka, men mot en dødsdom han ble påført av en hjernesvulst i ung alder.

Livet smilte til den unge mannen helt til han, en dag i 1996, mistet bevisstheten i sitt eget hjem i Mosjøen. Noen få måneder senere var Sturla Hagen lam i store deler av kroppen, og helt ute av stand til å gå eller ta vare på seg selv. Sturla hadde fått hjernesvulst, og etter operasjonen antok legene at han ikke hadde mer enn et halvt år igjen å leve.

I ett år lå Sturla Hagen nesten urørlig i en seng på intensivavdelingen ved Vefsn sykehus, men døde ikke. Han ble overflyttet til Vefsn syke- og aldershjem hvor han bodde ett år. Legene hadde ikke regnet med Sturla Hagens mentale viljestyrke, de hadde ikke regnet med hans ukuelige optimisme og den enorme treningsiver han hadde fra livet som toppidrettsutøver.

Stortalent
Helt fra ung alder var Sturla Hagen fra Mosjøen et stortalent i langrenn. I aldersbestemte klasser var han uslåelig i Nord-Norge. Som junior ble han nordnorsk mester i langrenn, og han ble nummer åtte i NM på Kongsberg i 1986, bare fem sekunder etter Norges største langrennsløper gjennom tidene, Bjørn Dæhlie. Han ble også nordnorsk mester i 3000 meter hinder, både som junior og senior.

Etter ett år i idrettstroppen til Kongens Garde i 1987 reiste Sturla Hagen til Vermont i USA, hvor han studerte økonomi på langrennsstipend. I to av sine fire år her ble Hagen amerikansk studentmester i langrenn. Hjemme i Norge igjen tok han jobb som økonomisjef for et stort konsern, samtidig som han stiftet familie og fortsatte sin aktive livsstil i langrennsporet. I 1996 kom altså beskjeden som påførte hans familie et forferdelig sjokk.

NRK1 tirsdag kl 22.00

Egenprodusert samfunnsdokumentar
Programansvarlig: Christopher Engås, tlf: 91 83 11 35
Redaktør Alf R. Jacobsen, tlf: 23 04 90 92
Pressekontakt Inger larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Sturla Hagen har en ukuelig optimisme. (Foto: Christopher Engås)