Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 19. oktober 2012 kl 21.10 Historiske henrykkelser: Kikkert-Olsen

En genial optiker


Henry Notaker forteller om Christian Holberg Steen Olsen, original oppfinner, genial optiker og populært kalt Kikkert-Olsen. Vi får også møte Olsens oldebarn, visesangeren Alf Cranner, som har skrevet en bok om sin en gang så glamorøse, men nå så glemte slektning.

Christian Holberg Steen Olsen var en av de første som eksperimenterte med det som i dag kalles tekstmeldinger. Hans telegrafapparat, som var det raskeste i verden, ble berømt langt utenfor landets grenser. Dessuten bygde han verdens første folkeobservatorium, en kjempekikkert som ble oppstilt på Abelhaugen ved Slottet i Oslo, og som ble besøkt av tusenvis av mennesker.

Henry Notaker følger Kikkert-Olsens oppturer og nedturer, og banker støv av den gamle stjernekikkerten som nå står bortgjemt på et landsens lager.

Om serien
"Historiske Henrykkelser" er en serie om menneskeskjebner og begivenheter i norsk historie. Programmene er personlig fargede fortellinger, uhøytidelig og humoristisk til tider. Her er mange bilder og dramatiseringer, men serien er bygd på seriøs historisk forskning, formidlet i møte med flere av våre fremste historikere.

Sendt tidligere.

Egenprodusert kulturdokumentar fra Faktaavdelingen
Programleder Henry Notaker
Prosjektleder Hanne Hoel
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf: 815 65 900.