Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 7. september 2009 kl 20.10 Konspirasjon og terror

Bombingen i London 7/7

Konspirasjon og terror: 
  Bruce Lait overlevde et av terrorangrepene i London 7.juli 2005. (Foto:BBC 2009
Konspirasjon og terror: Bruce Lait overlevde et av terrorangrepene i London 7.juli 2005. (Foto:BBC 2009
Den 7.juli 2005 ble London angrepet av det som er det verste terrorangrepet på den engelske hovedstaden hittil i historien. I den offisielle versjonen av forklaringen har fire muslimske menn fått skylda for bombingen, men stadig flere betviler at virkeligheten har kommet fram.

Konspirasjonsteorier om at den britiske regjeringen var involvert i bombeangrepene i London denne sommerdagen, blir stadig mer utbredt. Men hvorfor skulle regjeringen ha interesse av å gjøre dette? Jo, et angrep på byen der mange innbyggere døde, var det som skulle til for å rettferdiggjøre økende statlig kontroll, bortvise uønskede borgere på frifot, og bryte ned og kontrollere det muslimske samfunnet i byen.

Muslimske syndebukker
Innenfor den samme konspirasjonsteorien forklares det hvorfor muslimer ikke ville ha noe å vinne på å angripe Europa i et terrorangrep. De fire muslimske mennene var derfor lurt til å utføre ulike oppdrag i London slik at de befant seg på de aktuelle stedene idet bombene smalt, og enkelt kunne bli utpekt som syndebukker.

Med døden som utfall
Oppdragene mennene var lurt til å gjøre, kan ha vært satt opp som situasjoner der de skulle overlevere penger, narkotika eller hemmelige dokumenter på utvalgte steder i byen. Det spekuleres i at oppdragene kan ha vært så ekstreme som å plassere testbomber rundt i London, kamuflert som en sikkerhetsøvelse i regi av regjeringen.
Hvis dette er tilfellet, er de fire mennene som ble hengt ut som terrorister og selvmordsbombere, ofre for en konspirasjonsteori som kostet dem livet.

Om serien
I kjølvannet av store, globale ulykker spekuleres det ofte i hva som egentlig skjedde. Med utgangspunkt i tre kjente terroraksjoner gransker denne serien konspirasjonsteorier med åpent blikk. Vi får innblikk i angrepet på World Trade Center 9.september 2001, Lockerbie-bombingen i 1988 og bombeangrepet i London, 7.juli 2005.

Britisk dokumentarserie i tre deler (2008)
Produsert av BBC Worldwide
Original tittel: The Conspiracy Files
Produsent: Guy Smith
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, 23 04 40 79 / 911 64 716
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no