Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 15. mai 2013 kl 21.40 Exit Afghanistan

Når oppdraget er over


I denne dokumentarserien følger et NRK-team uttrekningen av norske soldater i Afghanistan.
Den prisvinnende frilansjournalisten Anders Sømme Hammer har regien på opptakene gjort i det sivile samfunnet i Faryab. NRK-journalisten Marius Arnesen har fulgt både de norske og de afghanske soldatene i Camp Maimana.


Under utfordrende sikkerhetsforhold har arbeidet resultert i en rekke unike opptak. Denne perioden i Maimana skildres både fra sivilbefolkningens og de militæres side.

Overlater ansvaret
I løpet av 2014 skal alle NATOs soldater være trukket ut. De norske soldatene i den nordlige provinsen Faryab var blant de første styrkene som forlot landet.

Den siste norske sjefen i leiren, oberst Odd Andreas Søbstad, betrakter tidspunktet som gunstig. Han mener at afghanske problemer må løses på afghansk måte.

Utfordringer i kø
NRK har også fulgt soldater fra den afghanske hæren inn i den norske leiren. Afghanerne hadde store forventninger til leirens ressurser, blant annet til sykehuset som er bygget for å ta seg av skadde og sårede etter trefninger med Taliban. For befolkningen i området er sikkerhetstrusselen større enn noensinne.

Bekymret for framtiden
Følelsene er mange, og ikke alle har troen på demokrati i Afghanistan. Noen frykter at utviklingen i landet vil gå noen skritt tilbake i stedet for frem.

En av dem vi møter er 18-åringen Jawid Jamali. Faren hans er aktiv i fredsrådet. Derfor har familien mottatt flere drapstrusler og trusler om kidnapping fra Taliban. Unggutten Jamali frykter at NATO forlater provinsen for tidlig.

Fremskritt eller nederlag?
I første episode er det en uke igjen til avreise. De norske soldatene er spente på tilbaketrekningen. Medisinsk og annet utstyr blir pakket, og militære poster blir overlatt til afghanerne.

Vi møter også tidligere statsminister (fra 2001 til 2005) Kjell Magne Bondevik, som sendte de første soldatene til Afghanistan.

Norsk dokumentarserie
Produsert av NRK Dokumentar og Samfunn (2012),
Klaus Erik Okstad og Olav Njaastad.
Regi: Anders Sømmer Hammer og Marius Arnesen.
Presseansvarlig: Aesha Ullah, tlf: 23 04 93 75 / mobil: 414 146 53.
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf 815 65 900.