Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 8. oktober 2009 kl 19.30 Schrödingers katt

Hvor usikkert er vårt nettbaserte samfunn? spør Hanne Kari Fossum. (Foto: Nadia Frantsen)
Hvor usikkert er vårt nettbaserte samfunn? spør Hanne Kari Fossum. (Foto: Nadia Frantsen)
Hvordan er det mulig for tenåringer med dataekspertise å lamme et moderne samfunn? Estland ble rammet av opptøyer og kaos når landet ble utsatt for et hackerangrep for to år siden. Også Georgia, Iran, USA og Israel har opplevd kritiske internettangrep.

Kan også Norge gå i stå uten forvarsel? Ja, sier sikkerhetseksperter. Hele samfunnet vårt er bygd opp på et fungerende internett, og vi har ingen mulighet til å hindre et målrettet angrep dersom det kommer fra noen som har nok ressurser.

Både Norge, EU og USA har satt i gang et omfattende arbeid for å kartlegge IKT-trusselen. Noe av det første Obama gjorde som president, var å starte dette arbeidet. Også her til lands har Nasjonal Sikkerhetsmyndighet fått i oppdrag å utrede trusselbildet og hvordan vi best skal håndtere et angrep.

Ekspertene er enige om at slike angrep vil komme, og at de representerer en større trussel enn et militært angrep. Så er spørsmålet, hvor godt forberedt er vi når angrepet kommer? Hvor raskt kan vi klare å gjenopprette nettet?

Egenproduksjon NRK Tyholt
Programleder: Hanne Kari Fossum
Prosjektleder: Njord Røv, njord.rov@nrk.no, 922 39 588
Pressekontakt: Hilde Ljøen
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no