Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 13. juni 2002 kl 22.00 Cityfolk: Barcelona

Barcelona-skjebner

Svømmeren Sonia er sterkt handikappet, hennes kjæreste Santi er ikke handikappet. (Foto: DK4)
Svømmeren Sonia er sterkt handikappet, hennes kjæreste Santi er ikke handikappet. (Foto: DK4)
Sonia, Otman og Junito lever bra i Catalonias hovedstad, Barcelona. Men ikke uten å stri med sitt. Dét og litt til hører vi om i serien ”Cityfolk”.

I Barcelona møter vi tre helt forskjellige mennesker: Sonia som tross sitt store handikap henger med bedre enn de fleste av oss. Araberen Otman som gjør suksess, men føler folks blikk. Og Juanito som bruker hele livet på én ting.

En gull, to bronsje
Sonia driver konkurranseidrett, er svømmeinstruktør og bor sammen med Santi, kjæresten som ikke er handikappet. Selv mangler hun flere av lemmene. En gull og to bronse ble det på henne i Paralympics i Barcelona i 1992. I det offentlige rom snur folk seg etter dem, men Sonia og Santi har lært seg å takle dette. Sonia er et eksempel på optimisme og mot.

Kles-designerens brud
Otman emigrerte fra Marokko til Spania for fem år siden og hadde bakgrunn som skredder. For et år siden kunne han endelig starte sin egen moteforretning. Han og Marta, en katalansk kvinne, har til hensikt å gifte seg med hverandre. Vi blir med når Otman skal be kjærestens foreldre om datterens hånd.

Et bar-liv
I hjertet av Ramblas (Barcelonas Karl Johan) ligger et lite marked, og her har Juanito tilbrakt det meste av livet bak bardisken. Baren var eid av hans mor, og straks Juanito sluttet skolen, begynte livet bak disken. Hans jobb har vært hans liv, og det har aldri vært snakk om kone og barn. Juanito er en av de siste i sitt slag.

Om serien
”Cityfolk” har sitt utgangspunkt i et nederlandsk suksess-konsept som heter Urbania. Det produseres av en flerkulturell programavdeling i den nederlandske allmennkringkasteren NPS, som tidligere år har scoret høyt med dette konseptet. NPS er tildelt Prix Europa 2001 for beste flerkulturelle program.

NRK Østlandssendingen er med sin Migrapolis-redaksjon medlem i sammenslutningen av flerkulturelle redaksjoner i den europeiske kringkastingsunionen EBU. Her har NRK de tre siste årene vært medprodusent i ”Cityfolk”, som nå er på lufta i sin femte sesong. I fjor bidro Norge med et portrettprogram fra Drammen.

I denne runden av ”Cityfolk” skal vi til følgende hovedsteder: København, Barcelona (Catalonia), Dublin og Oslo. Vi skal også til et par småbyer: Klagenfurt (Østerrike) og Évora (Portugal), og et par større byer: Rotterdam og Nürnberg.

Utvekslingsprogram
Kontaktperson i Østlandssendingen: Kjetil Saugestad, tlf. 22 80 82 50
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder
1Svømmeren Sonia er sterkt handikappet, hennes kjæreste Santi er ikke handikappet. (Foto: DK4)
2 Designeren Otman prøver ut en av sine kreasjoner. (Foto: DK4)
3 Juanito er en av de siste i sitt slag. (Foto: DK4)