Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. oktober 2012 kl 03.40 Ut i naturen

Giftige, ville vekster


Planten giftkjeks skal ha drept Sokrates. Bulmeurt gjorde at hekser trodde de kunne fly. Selsnepe kan forveksles med nepe, men er så giftig at bare noen dråper av plantesaften kan ta livet av et menneske. Disse plantene og enda noen til vokser vilt i Norge.

Programleder Hanne Aass og botaniker Kristina Bjureke forsøker å finne Norges giftigste, ville planter. Noen er små og uanselige, mens den største av dem kan bli tre meter høy. Noen er livsfarlige å spise, andre lager giftige gasser hvis de brennes, og noen lager stygge brannsår på huden.

Hanne og Kristina beskytter seg med langbukser, jakker og hansker. De håper på overskyet vær, for en av plantene de skal forsøke å finne er mest giftig i solskinn!

Frankmotunet
Elevene på Frankmotunet er nettopp begynt kampen tilbake til et rusfritt liv. Hundekjøring skal være god terapi for mange, men i kveldens episode får de bryne seg på enda større dyr.

Menneskets beste venn
En humle veier ikke mange gram, men til tross for sin beskjedne størrelse er den ansvarlig for produksjonen av milliarder tonn mat. Mange planter er i stor grad avhengig av humler under pollineringen, mange i så stor grad at hvis humla skulle forsvinne, så vil mye av maten gjøre det også.


Egenproduksjon, 2012.
Produksjonsleder: Bjørg Langeland, tlf 93496759
Programleder: Hanne Aass, tlf 97110634
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900