Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 27. oktober 2001 kl 22.30 Presidenten

Statsbesøk og kriser i kø

Presidenten (Martin Sheen) og hans førstedame (Stockard Channing).
Presidenten (Martin Sheen) og hans førstedame (Stockard Channing).
En stor, offisiell middag skal holdes i Det hvite hus til ære for den indonesiske presidenten. Mens de hektiske forberedelsene pågår, må president Bartlet og hans stab
også holde et øye med potensielt eksplosive problemer.


Pressetalskvinne C.J. forteller pressen om de fantastiske antrekkene som gjestene kommer til å ha på seg under kveldens middag for Indonesias president. Samtidig står krisene i kø. En orkan er på vei mot østkysten, og FBI har stått sammen med politiske ekstremister i Idaho. Dessuten truer landets lastebilsjåfører med streik.

Men landets elegante førstedame forbereder seg uforstyrret til kveldens vertinneoppgave. C.J. er også svært opptatt av begivenheten, men blir distrahert av en pågående reporter som flørter intenst med henne.

Om serien
"Presidenten" (The West Wing) vant hele ni priser under Emmy-utdelingen i september 2000 og ble dermed den mestvinnende produksjonen i prisens historie. Serien hadde premiere i USA høsten 1999 og er blitt en braksuksess både blant kritikerne og publikum i hjemlandet.

I "Presidenten" følger vi presidenten (Martin Sheen) og hans lojale stab i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjµrlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det "hemmelige" spillet i amerikansk politikk.

President Josiah Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst
venter det.

Stabssjefen Leo McGarry (John Spencer) er presidentens nµrmeste allierte og fortrolige. Han har en jordnær forstand og en sikker nese for det som rører seg blant folket. Han har ingen overdreven respekt for presidenten, men forsvarer ham i utad i ett og alt.

Stabens nestkommanderende er Josh Lyman (Bradley Whitford), en dreven valgkamp-strategiker som tillegges mye av æren for at Bartlet ble valgt til president. Imidlertid skaper
han ofte høye bølger med sine sterke meninger.

Pressesekretµren C.J. Cregg (Allison Janney) er ekspert på å avlede pressens nærgående spørsmål med stil og dyktighet. Hun arbeider for kommunikasjonssjefen Toby Ziegler
(Richard Schiff), som er en uformell fyr med en kynisk sans for humor.

Tobys nestkommanderende Sam Seaborn (Rob Lowe) har to interesser: Politikk og kvinner. Han utformer med letthet engasjerte erklæringer og taler for presidenten, men detaljene er ikke hans sterke side.

Mandy Hampton (Moira Kelly) er nettopp blitt ansatt som markedssjef. Hun er en meget begavet politisk rådgiver med tusen jern i ilden og snakketøyet på høygir. Hun og Josh har tidligere hatt et forhold.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av - men til tider også på tross av - det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Moria
Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilde
Presidenten (Martin Sheen) og hans førstedame (Stockard Channing) er vertskap under middagen for Indonesias statsoverhode.