Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 2. februar kl 20.55 Jakten på Norge 1814-2014: Kampen for kjærligheten

Størst av alt er kjærligheten


I dag kan de fleste av Norges innbyggere fritt velge hvem de skal dele livet med. Men så enkelt har det ikke alltid vært.

I løpet av 200 år har norske menn og kvinner kjempet små og store slag for kjærligheten, og stort sett har det handlet om frihet til å selv velge hvem man skal være sammen med og gifte seg med.

Kjærlighet gjennom tidene
På 1800-tallet var det utenkelig at en prestedatter giftet seg med en bonde, selv om han var rik på penger.
På 60-tallet kunne ikke homofile vise sin kjærlighet i offentligheten, det var forbudt ved lov og man kunne faktisk risikere fengsel.

I dette programmet møter vi Dagny og Dagbart som har vært sammen i 80 år, og unge Max som prøver seg på nettdating for å finne en kjæreste.

Vi blir med i bryllup og trekker de historiske linjene.

Bli med på en spennende reise gjennom 200 år med det største av alt: Kjærligheten!

Om serien:
For 200 år siden løsrev Norge seg fra Danmark. I denne serien ser vi på hvordan landet vårt har forandret seg siden vi ble selvstendig.

Haddy N’jie og svenske Per Sinding-Larsen (programleder i SVT) reiser land og strand rundt i Norge gjennom ti episoder. De har som mål å innhente kunnskap om hvordan livet for nordmenn var før, og hvordan det har utviklet seg gjennom 200 år.

Hvordan har familielivet fungert gjennom tidene, og hvordan har kommunikasjonen utviklet seg? Vi ser på inn– og utvandringsaspektet og konflikter mellom by og land. Hvordan har det vært med kjærligheten? Har vi de samme type helter som de vi hadde før?

Visste du at…
det var umulig for en bonde å gifte seg med en prestedatter på 1800 tallet? Eller at vi hadde dødsstraff med halshogging for de alvorligste forbrytelser? At den første kvinnelige ordføreren ble valgt ved en spøk?
Eller at vårt behov for å eie egen bolig stammer helt tilbake fra stemmeretten ble innført?

Vi ser hvordan Norge har gått fra dødsstraff til rosetog, fra vassgraut til fredagstaco og fra tvangsekteskap til fri kjærlighet.

Underholdende faktaserie
Produsert av NRK 2013
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen
Programledere:Haddy N’jie og Per Sinding-Larsen
Presseansvarlig:Sarah Jordanson Fauske , tlf: 41506747
TV- seere bes henvende seg til Publikumsservice , tlf: 23 04 70 00