Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 30. desember 2005 kl 17.00 Småen

Chaplins første egenproduserte film

Charlie Chaplin har et rørende samspill med Jackie Coogan i filmen
Charlie Chaplin har et rørende samspill med Jackie Coogan i filmen "Småen" (Foto: Roy Export Company Establishment)
Historen, "med et smil og kanskje en tåre", begynner når den ugifte moren forlater det offentlige sykehuset med en baby i armene. Faren er en omreisende artist, som bryr seg lite om sin forhenværende kjæreste. Trist til sinns etterlater moren barnet i bilen til en millionær, med en lapp om at den som finner barnet må ta godt vare på det.

Men det går ikke bedre enn at tyver stjeler bilen, og når de oppdager barnet, kaster de bylten i en søppelkasse i en bakgate. Skjebnen vil at Chaplin er ute på sin morgentur. Han snubler over den gråtende babyen, og prøver å plassere barnet i barnevognen til en dame som går forbi. Dette går imidlertid ikke, og Chaplin bestemmer seg for å adoptere barnet selv. I mellomtiden har moren (Edna Purviance) angret på det hun gjorde, og drar til millionærboligen for å hente barnet sitt. Der får hun sjokk når hun får høre at bilen ble stjålet.

Fem år senere har Chaplin fått jobb som glassmester, og den adopterte sønnen (Jackie Coogan) får forretningen til å gå som smurt. Han knuser vinduer i nabolaget av hjertens lyst. Moren er nå en berømt operasanger, men kan ikke glemme barnet hun gav fra seg.

Chaplin tar godt vare på sin adoptivsønn, og alt går bra inntil Coogan blir syk og lege må tilkalles. Her kommer den ulovlige adopsjonen for en dag, og legen kontakter Barnehjemmets folk for å skille Chaplin fra sin fostersønn. Chaplin og Coogan kjemper hardt mot byråkratene, men utfallet er brutalt. Det er her en av de mest rørende scenene i Chaplins karriere finner sted…

Amerikansk spillefilm fra 1921
Originaltittel: "The Kid"
Regi: Charles Chaplin
I rollene: Charles Chaplin, Jackie Coogan, Edna Purviance, Carl Miller og Tom Wilson
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83