Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 25. oktober 2005 kl 22.30 Safari

Kunst og verdi

Marte Spurkland tar oss med til London i kveldens sending der hun møter den norske kunstneren Anne Kathrine Dolven. (Foto: Helge Semb, NRK)
Marte Spurkland tar oss med til London i kveldens sending der hun møter den norske kunstneren Anne Kathrine Dolven. (Foto: Helge Semb, NRK)
Safari fortsetter sin utforsking av det norske kunstmarkedet. Kveldens sending dreier seg om kjøp og salg.

Kunstauksjonarius Hans Richard Elgheim forteller om hva som gir et kunstverk verdi, hvem som kjøper kunst på auksjon og hva slags verker som selger.

Kunstsamler Rolf Hoff hevder at det eneste som styrer hans innkjøp, er hjertet. Det skal være noe som treffer ham, og gjerne på en måte som involverer litt motstand.

Kunstner Anne Kathrine Dolven forteller om sin utvikling fra å måtte ha flere vaskejobber på si for å klare seg, til å være en av de mest solgte på de viktigste kunstmessene.

Marianne Heier
Billedkunstner Marianne Heier jobber med temaet penger og verdi. I flere av arbeidene har hun jobbet i månedsvis med strøjobber, og spart alt hun har tjent for å bruke pengene konkret i sine kunstverk. I høst har hun separatutstilling på Unge Kunstneres Samfund.

Vi har vært med henne på en rundtur i Sagene Bad der hun hadde en lydinstallasjon om temaet.

Andelskunst
Kunstprosjektet Genius Loci skulle redefinere Ny-Hellesund fra et samtidskunstperspektiv. Avtalen var at etter to år skulle kunstverkene fjernes, men da reagerte lokalbefolkningen. Resultatet av folkets protest ble en andelsaksjon.

Hittil er det solgt over 520 andeler à 300 kr, men fortsatt må 476 til selges for at verket skal få en trygg framtid i Ny-Hellesund. Vi møter bl.a. tekstilkunstneren Ingrid Juel Moe som en av ildsjelene bak innsamlingen.

Amsterdam Kunst Fabriek
Kunstfabrikken er et tilbud deg som ikke har stinn lommebok, men som likevel kunne tenke deg et originalt oljemaleri på veggen.

Men fabrikklagde malerier, er det kunst? Uansett, bildene selger som varmt hvetebrød i Nederland, og vi har møtt gründerne i Amsterdam og snakket om konseptet "De Kunst Fabriek".

Designåret: Safari ser på utemøbler
Det offentlige rommet har fått stadig større oppmerksomhet fra arkitekter og designere. Ukas Safari viser gode utemøber for gater og plasser.


I høst gir Safari design litt ekstra oppmerksomhet, og hver uke presenterer Sven-Erik Helgesen et godt norsk designprodukt.

Egenproduksjon fra NRK Kultur (2005)
Programleder: Marte Spurkland
Reportere: Helge Semb, Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Arild Jonsjord, Marit Christina Lie, Hanne Skrikerud, Barbro Ross Viallatte og Atta Ansari
Vaktsjef: Jo Raknes
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252