Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 14. februar 2009 kl 19.45 Islamske perler

Kairo - islams korsvei


Den muslimske verdens kunstneriske og arkitektoniske prakt vises i serien "Islamske perler". Professor Akbar Ahmed fortsetter ferden til Kairo, en by som alltid har vært en av de mest betydningsfulle for islam.

- Som muslim i Vesten blir jeg oppgitt over beskrivelsen av min religion og kultur som ekstrem og voldelig. For ingenting illustrerer islams sanne natur bedre enn dens kunst og arkitektur, konstaterer professor Ahmed.

Det første store byggverk innen islam er Klippemoskeen i Jerusalem, bygd av Abd al-Malik ut av syv års skattepenger fra Egypt. Men det er i Egypt selv, i Kairo, at vi finner noen av de mest inntrykksfulle islamske byggverkene.

Fatimidene
Da fatimidene, en opprørsk gruppe innen shit-sekten, beseiret Egypt år 969, var Ibn Tulun-moskeen i Kairo allerede reist for over hundre år siden. Moskeen er et mektig religiøst samlingspunkt i en ellers kaotisk by.

Selv reiste fatimidene den vakre og harmoniske Al-Hakim-moskeen, tett inntil en av Kairos gamle basarer.

Mamlukkene
Mamlukkene, Egypts frigjorte slaver som kom til makten i det 13. århundre, var i motsetning til fatimidene ortodokse sunnimuslimer. De reiste blant mye annet Sultan Hassan Madrassa-skolen i Kairo.

Glass og keramikk
Men islamsk kunst er også keramiske gjenstander og glassarbeider. Dr. Mariam Rosser-Owen er professor Akbar Ahmeds kilde i denne delen av serien, og hun tar oss med til senteret for keramikk og glasskunst i Kairo.

Mer om serien
Islam manifesterer seg gjennom en rekke praktfulle arkitektoniske og kunstneriske byggverk i flere verdensdeler. Professor Akbar Ahmed, en av verdens ledende autoriteter på islam, tar oss i tre sendinger med til Israel, Egypt, gjennom Nord-Afrika til Spania, videre til Iran og til sist den europeiske delen av Tyrkia.

Sentralt i serien står Klippemoskeen i Jerusalem, Kirbet al-Mafjar i Jeriko, Ibn Tulun-moskeen og Sultan Hassan Madrasa-skolen i Kairo, Fredagsmoskeen og Kongemoskeen i Esfahan (Iran), Den blå moské og Suleimanmoskeen i Istanbul – samt den største verdslige perlen innen den muslimske verden, Istanbuls Topkapi-palass.

Akbar Ahmed er leder for instituttet for islamske studier ved American University, Washington DC.

Britisk dokumentar i tre deler (2006)
Originaltittel: Glories of Islamic Art
Produsert av: TVF International
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900