Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 17. juni 2010 kl 20.45 Europa - en reise gjennom det 20. århundret

1942 – Tyskland og Buchenwald


Fra tegnebrettene på ovnsfabrikken Topf & Söhne kunne ingeniørene betrakte utsikten gjennom vinduene der røken steg fra pipene i Buchenwaldleiren.

Røyken kom fra kremasjonsovnene som de selv hadde konstruert. Og i lignende ovner som de også hadde tegnet, brente likene i Auschwitz og Bergen-Belsen.

Var du en medsammensvoren hvis du jobbet på Topf & Söhne? Skulle du ha nektet å gjøre vedlikeholdsarbeid på ovnene i Auschwitz? Snakket du om det du hadde sett når du spiste middag hjemme med familien din?
Det gjenstår bare ett spørsmål etter denne episoden, og det kan ikke besvares. Hva ville du ha gjort den gangen i 1942?

Om serien
Den bestselgende boken "Europa" av den nederlandske historikeren Geert Mak er utgangspunktet for denne tv-serien på 35 episoder.
Mak tar oss med på en reise gjennom 1900-tallets Europa. Med tog, bil og båt ferdes han gjennom historien og over kontinentet fra århundreskiftets Wien, via Madrid, Volgograd, Berlin og Tjernobyl, til ruinene i Sarajevo. Programmene inneholder unikt dokumentarisk materiale og lar oss møte mennesker som på en eller annen måte er påvirket av de hendelsene som har preget det tjuende århundret. Vi er alle en del av Europa, men hver av oss har sin egen historie å fortelle.

Nederlandsk dokumentarserie, 2009
Originaltittel: In Europe
Produsent: NPO
Pressekontakt: Sidsel Mundal 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 Publikumssevice