Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 17. august 1999 kl 19.30 Sviktende hukommelse og gode minner

Sviktende hukommelse og gode minner (t)

NRK2 tirsdag 17. august kl 19.30
Sviktende hukommelse og gode minner

En sønns portrett av sin mor

Dette er historien om en mor som lider av Alzheimers sykdom, fortalt av hennes sønn. Den finske produceren Tom Östling fremstiller sin mor slik han opplevde henne i de gode dagene.
Irma Östling tilbringer sin alderdom som demenspasient på et sykehjem. Men det blir ingen analyse av sykdommen eller noen diskusjon om pleien på sykehjemmet. Programmet er en sønns kjærlige portrett av en elsket mor.

Irma Östlings dager på Villa Kalkstad i Kimito flyter stille av sted. Sønnen Tom, som også har vært fotograf på denne tv-produksjonen, refererer dagsplanen: \"Natt, morgen, lunsj, hvile, middag, tv-seing, kveldsmat, kveldste, søvn.\"

Denne intime dokumentaren lar oss få innblikk i dagliglivet på sykehjemmet og familiens historie. Det er ikke snakk om noen analyse av Alzheimers sykdom, men en personlig beretning om en sønns store respekt for sin mor. Stillheten på sykehjemmet får minnene til å stige fram. Selv faren og hans egen ungdom er med i beretningen.
Moren drømte i sin tid om et fullverdig pensjonistliv, ikke minst å få tid til å lytte til musikk. Hun elsket å danse. Runebergsdagen blir feiret på sykehjemmet med dans, men Irma må nøye seg med å se på da bena ikke lenger bærer henne.

I blant tviler sønnen på om det er riktig å vise sin mor på tv.
- Hva skulle du synes om programmet, du som alltid tok dine forholdsregler?
Innledningsvis forklarer Tom Östling hvorfor han har laget et tv-program om sin mor.

NRK2 tirsdag kl 19.30

Pressekontakt i Fjernsynets info.avd.: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41