Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 14. januar 2001 kl 17.05 Nobelportrett: Gao Xingjian

Nobelportrett: Gao Xingjian (t)

NRK1 søndag 14. januar kl 17.05
Nobelportrett: Gao Xingjian

Kinas første Nobelpris-forfatter

I innvandrerstrøket Bagnolet utenfor Paris, i 18. etasje i en nedslitt blokk med mange dufter, bor årets nobelprisvinner i litteratur. Gao Xingjian er den første kineser som har fått litteraturprisen. Det er 18 år siden Gao forlot Kina, og han har brutt alle bånd med hjemlandet. - Mitt Kina har jeg inne i meg, sier han.

Lars Helander og et filmteam fra SVT Kultur har gjort det tradisjonelle besøket hjemme hos prisvinneren, hvor den mangesidige 60-åringen forteller om sitt forfatterskap, om minner fra barndom og krig, ungdom og kulturrevolusjon. Gao har vært nyskapende for kinesisk teater, og han forteller om sin dramatiske produksjon.

Det er imidlertid som bildekunstner Gao har forsørget seg i Frankrike. Han maler mangetydige bilder med dunkle landskap og med mørke figurer. - De handler om mine indre drømmer, sier han.

Men hvorfor handler Gaos siste roman så mye om sex? Ja, det får vi også vite. I den meget selvbiografiske romanen \"Et ensomt menneskes bibel\" balanserer han mellom erotikk og kulturrevolusjon.

Kritisert
Etter kulturrevolusjonen begynte Gao Xingjian å gi ut ett og annet, men han ble fort kritisert av myndighetene. I stykket \"Bussholdeplassen\" forteller han om mennesker som i ti år venter på en buss. En absurd komedie, mente Gao, men stykket ble stemplet som svikefullt angrep på den kinesiske sosialismen. Og da Gao begynte å skrive på sin store roman \"Åndenes fjell\", som handler om en reise gjennom tid og rom til den kinesiske kulturens kilder, hadde han ingen tanke om å få den utgitt.

Som dramatiker og regissør forener Gao Xingjian gamle kinesiske scenetradisjoner med grep fra moderne vestlig teater. I den foreningen får selve språket en egen viktig rolle på scenen. Nå har Gao begynt å skrive dramatikk på fransk.

NRK1 søndag kl 17.05

Svensk produksjon (SVT)
Regi Lars Helander
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Årets nobelprisvinner i litteratur, Gao Xingjian