Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 15. april 2002 kl 22.00 Dok22: Eventyret Nokia

Nokia, trådløs finsk sisu

Nokia – fra kalosjer til trådløs verdenssuksess. (Ill.: Nokia)
Nokia – fra kalosjer til trådløs verdenssuksess. (Ill.: Nokia)
For bare ti år siden var finske Nokia så gjeldstynget at konsernets svenske hovedkonkurrent Ericsson avslo et tilbud om oppkjøp. I dag har den finske mobiltelefon-giganten en større produksjon enn Ericsson og amerikanske Motorola til sammen. Men kan det vare?

I Dok22 ser de finske reporterne Ari Lehikonen og Esko Varho nærmere på Nokia – i etterkrigstiden best kjent som produsent av gummikalosjer og toalettpapir. Flere tidligere Nokia-ledere forteller i dokumentaren ”Eventyret Nokia” for første gang om noen av hemmelighetene bak storsuksessen. De to finske reporterne har også fått adgang til Nokias omfattende film- og videoarkiv. Bak all framgangen ligger – ved siden av dyktighet, oppfinnsomhet, litt galskap, dristige investorer og finsk sisu – også en rekke andre faktorer.

Suksess øst/vest
Kontakten østover førte til store, framgangsrike handelskontrakter for Nokia. Etter verdenskrigen måtte konsernet betale store krigsskadeerstatninger til Sovjetunionen. Etter unionsoppløsningen satt dermed Nokia med de beste forbindelsene østover, og konsernet tok samtidig siste indre på USAs restriktive eksportlover. Nokia kunne fortsette å eksportere amerikanske elektronikkomponenter østover!

I dokumentaren sier den nå 90 år gamle og tidligere Nokia-direktør Bjørn Westerlund nokså
Spøkefullt om konsernets svenske hovedkonkurrent:

- Ericsson var dessverre ikke involvert i krigen, og jeg vet ikke hva som kunne hendt dersom de hadde vært med, for også de kunne fått sovjeterne som venner om de hadde betalt dem krigsskadeerstatning. Det var nok litt av en krigserklæring for Ericsson da vi bestemte oss for å gå så kraftig inn i telefonapparatindustrien, konstaterer Westerlund.

Gyngene og karusellen
Tidlig på 90-tallet forhandlet svenske Ericsson om oppkjøp av finske Nokia-aksjer, men det ble ingen handel. Ericsson stilte særskilte vilkår pga. Nokias underskudd på 7 milliarder innen produksjonen av tv-apparater. Hadde handelen blitt noe av, ville vi i dag hatt ett stort nordisk konsern innen bransjen, og det hadde ikke vært Nokia.

Kan det vare?
I dokumentaren besøker vi bl.a. en Nokia-fabrikk for mobiltelefoner i Kina. Nokia har plassert en stor del av sin produksjon av mobiltelefoner i lavkostland, og bare 40 prosent av produktutviklingen foregår fortsatt i Finland – men hvor lenge? Nokia har stor mangel på kyndige folk og man forsøker å verve arbeidskraft utenlands – både i Kina og India.

Ericssons og Motorolas mobiltelefon-divisjoner har hatt store tapstall, men hvordan spiller egentlig Nokia sine kort? Kan det finske konsernet også denne gang møte krisen like ufortrødent som tidlig på 90-tallet? Nokias skjebne ligger i vektskålen – men hvilken?

Originaltittel: NOKIA SAGA - från kabel till trådlöst
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Nokia – fra kalosjer til trådløs verdenssuksess. (Ill.: Nokia)