Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 21. september 2004 kl 23.40 Utsyn: En kongefamilie i krise

Kongehus på prøve

Det saudi-arabiske kongehus ønsker å finne en balanse mellom liberale og reaksjonære krav. (Foto: BBC)
Det saudi-arabiske kongehus ønsker å finne en balanse mellom liberale og reaksjonære krav. (Foto: BBC)
Saudi-Arabia har vært styrt av etterkommere av kong Ibn Saud siden 1700-tallet, men aldri har de kongelige lederne vært satt mer på prøve enn av de ekstreme fundamentalistenes terror i landet i vår tid. BBC-journalisten Simon Reeve møter både kronprins Abdullah i hans glitrende palass, beduinen i sitt ørkentelt – og den tidligere bestevennen til bin Laden.

Saudi-Arabias økonomi er heller ikke lenger hva den har vært, til tross for at landet sitter på en fjerdedel av verdens oljeressurser. Arbeidsløsheten er oppe i 30 prosent, samtidig som landet har opplevd større forandringer på de siste 30 årene enn på de siste 1300. Kan landets styrende familie klare å forene kravene fra fundamentalistene og de liberale muslimene?

Vender ryggen til Al Qaida
Simon Reeve snakker med saudiarabere som tidligere støttet Osama bin Laden, men som finner at den siste tidens angrep på muslimer inne i landet er avskyelige. Mange av disse vender seg nå mot de ekstreme fundamentalistene.

Saudi-Arabia er fødelandet til profeten Muhammed og tiltrekker seg dermed den muslimske verdens oppmerksomhet. Et tilbakeslag for terrorismen i Saudi-Arabia vil ha stor betydning for den globale kampen mot terror.

Britisk dokumentar (2004)
Originaltittel: Saudi – The Family in Crisis
Produsert av: Tooth Productions for BBC
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57