Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 13. oktober 2002 kl 19.55 Den blå planeten

Korallrevet, havets regnskog

Korallrevet er havets
Korallrevet er havets "regnskog". (Foto: BBC)
I det rike og fargestrålende Korallhavet (Stillehavets randhav) er korallrevene som en undersjøisk ”regnskog”. De kan best sammenlignes med en oase av liv i en ”ørken” av hav som ellers er ganske livløst.

Korallhavets arter er enormt i antall, så her er det nødvendig å skille seg ut for å bli gjenkjent - og å være frampå for å overleve! Konkurransen om mat, territorium og partner er hard. Og korallene selv er dynamiske, stadig i endring, noe fotosekvenser tatt over tid viser. Vi får se framveksten av et korallrev med dets myriader av ”innbyggere”, og til sist hvordan revet går i oppløsning og blir til nesten ingenting.

Sårbare kjemper
Korallrevene bekjemper hverandre, noe de gjør ved å skygge for det livgivende sollyset slik at motstanderen havner i mørke og dør. Korallene er også ekstremt sårbare overfor visse fiskeslag, som faktisk tygger dem i seg! Verst er en type sjøstjerne som ser ut som en tornekrans. Den bretter bare magen rundt korallpolyppene og fordøyer dem – en masse.

Livet i ”blokka”
Korallrevet er som en kjempemesseig boligblokk med ulike innvånere. Livet her er så intensivt at visse arter også holder liv i maten sin. En reke har fanget en sjøstjernearm – til senere bruk – som den gir næring i hulen sin. Om natten kommer de rareste ”typer” ut, spesielt blant bløtdyrene. Murene-ålen glir rundt på korallene der de lukter seg fram til byttet i tussmørket. Og haier siger nærmere – med sitt ekstremt følsomme sanseapparat kan de registrere enhver sovende fisk som rører på seg.

Mer om serien
Serien ”Den blå planeten” er produsert av BBC i samarbeid med NRK. I England er serien belønnet med presseforbundets kringkastingspris som beste dokumentarserie i 2001. Det tok BBC fem år å lage de åtte programmene, og serien er et forsøk på å sette sammen en komplett naturhistorie med levende bilder fra livet i havet.

- Vi vet mer om månens overflate enn vi gjør om det som skjuler seg på de store havdypene.
Derfor har vi investert mer tid og ressurser enn noen gang før i denne serien, sier Alastair Fothergill, producer for ”Den blå planeten”.

Verdenshavene dominerer værsystemene, og de opprettholder en enorm variasjon av livsformer, fra de største hvalene til det minste planktonet. ”Den blå planeten” åpner med en demonstrasjon av de sammensatte systemene av biologiske og fysiske krefter som verdenshavene utgjør. Skalaen og kreftene i alt dette er enorm.

I sendingene følger Hans Chr. Alsviks stemme oss ned til de store dypene, helt ned til den ensligste dypvannsfisk. Vi blir med ut på storhavene der jegere og bytte finnes i ufattelige mengder – hvis du bare finner fram til dem. Polhavene, Arktis og Antarktis har et eget program i serien, det rike og fargestrålende Korallhavet likeså. Årstidenes innflytelse på havet er viet et inngående studium, bl.a. med opptak fra Nord-Norge.

Engelsk naturprogram i seks deler fra BBC
Norsk kommentar: Hans Chr. Alsvik
Originaltittel: The Blue Planet
Producer: Alastair Fothergill
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57