Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P2 mandag 2. juli 2007 kl 09.30 Ukas P2-artist: Hallvard Kvåle

Hallvard Kvåle

Hallvard Kvåle, nov. 2006. (Foto: Tore Skaug)
Hallvard Kvåle, nov. 2006. (Foto: Tore Skaug)
De fleste vil nok mene at det å være forretningsmann og ildsjel passer dårlig sammen. "Ukas P2-artist" vossingen Hallvard Kvåle har gjennom sitt liv og virke vært begge deler. Han grunnla plateselskapet Heilo i 1979 og drev dette fram til midten av nittitallet. Han solgte det til Grappa Musikkforlag A/S. Med i salget var nesten 150 produksjoner med norsk folkemusikk, og Hallvard selv, som fortsatte arbeidet som produsent inntil i fjor sommer.
Kvåle knegger av spørsmålet om det var utsikten til å tjene penger som drev ham til å etablere Heilo. Nei, han ble ikke rik av å produsere plater som i beste fall solgte noen få tusen eksemplarer.
Da Bærum Spellemannslag dukket opp på midten av nittitallet, trodde mange det var ironi. Det var vanskelig å se for seg et spellemannslag i denne kommunen. I dag teller de 40-50 stykker, og har fått fram mange unge talenter. Senest så vi tre av dem på "Kjempesjansen" NRK1; Valkyrien Allstars. En av de viktigste personene bak suksessen? Hallvard Kvåle.
Hallvard Kvåle var tekniker på den første plata til Jan Garbarek, "Til Vigdis", som lykkelige eiere nå kan selge for over 40 000 kr.! Han produserte "I heitaste slåtten" med Ånon Egeland og Per Midtstigen, som fikk Spellemannpris i 1977. Denne platen blir regnet som revolusjonerende innen norsk folkemusikk.

Hallvard Kvåle døde av kreft 1. juledag 2006. Produksjonen av denne serien var da i gang og NRK P2 sender den i samråd med Kvåles familie.

"Ukas P2-artist" NRK P2
Mandag 2. - fredag 6. juli, kl. 09.30 - 10.00.
Reprise kl. 19.00.

Programleder Aaste Kveseth