Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 19. november 2008 kl 21.25 Vintur med Oz og James

Noe hendte på vei til Provence

Vintur med Oz og James (3): På reisen til Provence bor Oz Clarke (t.v.) og James May i telt. (Foto: RDF Int.)
Vintur med Oz og James (3): På reisen til Provence bor Oz Clarke (t.v.) og James May i telt. (Foto: RDF Int.)
Vinkjenneren Oz Clarke og hans følgesmann James May fortsetter sin vin-reise gjennom Frankrike i James’ Jaguar.

På vei til vakre Provence besøker Oz og James vinprodusenten Jean-Claude Mas i Languedoc. Hans "Nouveau Monde"-viner har slått an internasjonalt og er del av en ny stil og smak i vinens verden.

Stum østers, snakk om vin
Jean-Claude utfordrer Oz og James til å smake seg fram til en vin som passer til østers. På grunn av sitt saltinnhold får østers selv en blomstrende vin til å virke flat.

De to engelskmennene går for en lett og frisk Sauvignon Blanc som Jean- Claude lager spesielt for eksportmarkedet. Vin-purister vil kanskje rynke på nesen, men Oz og James mener den treffer spikeren på hodet.

Fra Beziers til Baux
På veien videre er Oz og James innom Beziers, en fordums storhet blant Frankrikes vinbyer. Deretter bærer det innover i Provence, med første stopp på gourmet-etablissementet Ousteau de Baumaniere i Baux.

Om serien
Langhårete James May vil være kjent for mange fra BBCs bilprogram, "Top Gear". I hjemlandet Storbritannia er Oz Clarke en anerkjent vinekspert. Et hav av holdninger og nesten 20 år skiller de to. Reisen gjennom vinlandet Frankrike skjer med James som sjåfør, i hans Jaguar. Det blir i alt seks turer, med besøk til like mange av Frankrikes vinregioner.

Selv står James’ hjerte til øl, men han tar gjerne et glass vin også. Oppfatningen hans er at vin er til å drikke, ikke til å snakke om. Derfor har han tatt med seg en dommerfløyte hjemmefra til å blåse i – ifall Oz’s utlegninger om vin skulle bli for høyttravende.

Klarer Oz å overbevise James om vinens fortreffeligheter i løpet av serien?

De besøker blant annet Bordeaux-regionen (med sine vinslott), Languedoc-Roussillon (vingården Matassa), Provence (kanskje Franrikes vakreste provins), Rhone-dalen (Hermitage, Domaine Viret, Tavel, Chateau Neuf du Pape), Alsace (kjente "terroirs" som Rangen og Domaine Weinbach), Burgund (bl.a. med eksklusive Le Montrachet) og til sist Champagne.

Britisk dokumentarserie i seks deler (2006)
Originaltittel: Oz and James’s Big Wine Adventure, serie 1
Produsert av: RDF International
Kontakt i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no


LENKER
  • Les mer