Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 5. juli 2003 kl 16.30 Norske filmminner: Norske filmminner: Norske byggeklosser

Klassisk lattersuksess

I humorklassikeren
I humorklassikeren "Norske byggeklosser" møter vi Rolv Wesenlund i åtte ulike roller.
I kveld blir det gjensyn med en av de helt store norske lattersuksessene på film, Pål Bang-Hansens "Norske byggeklosser" fra 1971. Her møter vi Rolv Wesenlund i åtte ulike roller, mens det uheldige, husbyggende ekteparet spilles av Thea Stabell og Bjørn Sand.

Ekteparet Femte har handlet seg tomt og lengter etter å flytte inn i eget hus. Men først skal huset bygges, og det byr på utallige problemer og overraskelser.

Også i dag vil nok svært mange kjenne seg igjen i Rolv Wesenlunds egenrådige håndverkere - snekker Trygve, rørleggermester Cappelen og elektriker Steen. Wesenlund spiller også antikvitetshandler, bankmann, politikonstabel og nysgjerrig nabo, og ikke minst har hans bygningskontrollør Berrefjord en legendarisk status i norsk humor- og filmhistorie.

Tre ukers innspilling
Innspillingen av "Norske byggeklosser" foregikk på tre uker, nesten helt uten manuskript. Ifølge Pål Bang-Hansen ble det bestemt om kvelden hva som skulle filmes morgenen etter.

- Aldri har vel Rolv Wesenlund vært frodigere og bedre, og det var et eventyr å arbeide sammen med ham, forteller Pål Bang-Hansen. - Men på en annen måte var det en helvetes film å lage, fordi vi ikke helt visste hva vi ville, og fordi vi ikke fikk se et eneste opptak før innspillingen var slutt. Da var det for sent å angre på noe som helst, for Rolv hadde reist på fisketur til Finnmark. Men at det til slutt ble Norges morsomste film er jeg ikke i tvil om, takket være Rolv Wesenlunds gnistrende overskudd i de tre ukene innspillingen varte.


Norsk spillefilm fra 1971
Regi: Pål Bang-Hansen
Manus: Skuespillerne og innspillingsstaben
I rollene: Rolv Wesenlund, Bjørn Sand, Thea Stabell, Arve Opsahl, Gunnar Haugan, Sølvi Wang, Aud Schønemann, Viva Mørk, Ingeborg Cook, Torgils Moe og Dag Frøland
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, 23 04 78 53