Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 11. januar 2004 kl 20.20 Livet er Svalbard

Moteshow i Longyearbyen

Kenneth Ask er en ambisiøs person: Han prøver å spare penger fra kelnerjobben for å kunne starte sin egen restaurant i Italia (Foto: Theodor Kristensen).
Kenneth Ask er en ambisiøs person: Han prøver å spare penger fra kelnerjobben for å kunne starte sin egen restaurant i Italia (Foto: Theodor Kristensen).
I "Livet er Svalbard" møter vi forskjellige mennesker som har bosatt seg i verdens nordligste samfunn. Noen av dem ønsker å endre på inntrykket av Svalbard som et mørkt, kaldt og maskulint samfunn. Danseren Kenneth Ask er en av dem. I kveldens episode arrangerer han moteshow.

Kenneth er ikke en man vil oppfatte som en gjennomsnittlig Svalbard-beboer. Han gav opp et urbant liv i Oslo og flyttet til Longyearbyen for å forsøke noe helt nytt på et sted han egentlig ikke kunne tenke seg å bo. Valget falt på eksotiske Longyearbyen. Her har Kenneth startet verdens nordligste danseskole, "Rio de Svalbard". Målsetningen er å gjøre Longyearbyen til et mer fargerikt sted.

Kenneths drøm er å flytte til Italia og starte vinrestaurant og danseskole. Han håper at Svalbard-oppholdet skal gi han den nødvendige startkapitalen.

Isbjørn og gruvedrift
Erlend Folstad er politimann, eller sysselmannsbetjent som det heter på Svalbard. På grunn av den lave kriminaliteten er det mer vanlig å jage isbjørn ut av gatene i Longyearbyen enn å etterforske bilinnbrudd. I dette programmet skal han ut i villmarken for å finne ut om en fangstmanns felling av en isbjørn skjedde i nødverge eller ikke.

Det er én gjenværende kullgruve på Svalbard, gruve 7. Her jobber Kjell Johansen. Han er ansvarlig for sikkerheten, og det er mye som kan gå galt i de kilometerlange gruvegangene. Kjell må ta daglige prøver for å forebygge ulykker.

Kjell begynte som gruvearbeider på Svalbard i 1974. Han kan ikke forestille seg et samfunn i Longyearbyen som ikke er basert på gruvedrift.

Om serien
I løpet av 13 programmer presenteres et moderne portrett av Svalbard-samfunnet slik det ser ut i 2003. Vi møter noen av menneskene som bor der, blant annet en prest, en danser, en gruvearbeider, en serbisk student, en stillfotograf, en eks-aksjemegler fra Australia og en helikopterpilot. Gjennom deres historier blir vi bedre kjent med Svalbard, verdens nordligste samfunn.

Programmet ble laget i løpet av en periode på seks måneder fra januar til juni, og vi følger Svalbard-samfunnet fra kulde og mørke vinterstid til lysere og mildere forhold på sommeren.

Innkjøpt dokumentarserie. Produsert av Dinamo Story.
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 92 01 55 79