Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. november 2004 kl 19.30 Ut i naturen: I fiskeørnas rike

Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark

Å filme fiskeørn i vann er ikke alltid like lett (Foto: Kjartan Trana)
Å filme fiskeørn i vann er ikke alltid like lett (Foto: Kjartan Trana)
NRK-fotografene Tormod Aune og Kjartan Trana drømte om å filme den sjeldne fiskeørnen stupe etter grov fjellfisk. Dette for å illustrere og sammenfatte den biologiske rikdommen i nye Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark. Programmet viser om de to hadde hellet med seg.

Vanskelighetsgraden var skyhøy da Aune og Trana ga seg i kast med villmarksprosjektet sitt. Med nesten 2000 kvadratkilometer blir Blåfjella-Skjækerfjella i Nord-Trøndelag Norges tredje største nasjonalpark, når parken formelt åpnes i vinter. Bare Hardangervidda og Saltfjellet-Svartisen er større. Området strekker seg langs svenskegrensen fra Verdal i sør, via kommunene Steinkjer, Snåsa, Grong og til Lierne i nord. Og på svensk side ligger flere tilstøtende verneområder.

- I sum snakker vi om et av Skandinavias større sammenhengende villmarksområder, med blant annet store rovdyr. Å speile mangfoldet i denne parken var i seg selv en enorm utfordring – på toppen av det målet som vi satte oss i forhold til fiskeørnen, sier Tormod Aune. En kan spørre seg om fiskeørnen er en indikasjon på at også tobente fiskere har noe å hente her?

Grensetraktene mellom Verdal, Snåsa og Lierne har nok en spesiell i bevisstheten hos mange jegere og sportsfiskere. Foruten filmsekvenser med ryper, elg og hjort, har programskaperne latt selve jakteventyret ligge i dette programmet. Men de støtte på en merkelig historie om storfisk og et hemmelig vann, og dette var de nødt til å undersøke.

Det var i det hele tatt flere drømmer som gikk i oppfyllelse for Tormod Aune og Kjartan Trana villmarksommeren 2004.

Egenprodusert naturprogram fra Naturredaksjonen
Programansvarlig Tormod Aune tormod.aune@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78

Vises også i Nett-TV.