Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 18. september 2004 kl 20.10 Profil: Gaudi og Barcelona

Arkitekten som bygde Barcelona

Casa Battlo i Barcelona – et landemerke skapt av arkitekten Antoni Gaudi
Casa Battlo i Barcelona – et landemerke skapt av arkitekten Antoni Gaudi
Tenk på Barcelona – og du tenker på arkitekten Antoni Gaudi (1852-1926). Han står bak de spøkelsesaktige gotiske formene på Casa Battlo, La Pedreras elegante balkonger og fremfor alt det ufullendte mesterverket Sagrada Familia.

Geniet som drømte alle disse fantasiene, var Antoni Gaudi, en tilbaketrukket eksentriker som sjelden og motvillig forlot hjemstedet Catalonia. Programmet forteller historien om hvordan Gaudi var hjemsøkt av sykdom som ung mann, men til tross for dette drømte om å bygge mektige byggverk.

Uteligger
For Gaudi var Gud den eneste "kunden" han anerkjente. Derfor tilbrakte han de siste årene av sitt liv ikke bare med å arbeide på Sagrada Familia, han bodde der også. Gaudi var for øvrig så lite nøye med sitt utseende at da han ble påkjørt av en trikk, med dødelig utgang, ble han tatt for å være en hjemløs uteligger av ambulansefolkene og andre som kom til stedet.

Litt av en uteligger: Han etterlot seg en arv som har gledet besøkende til Barcelona i tiår på tiår. Det er fotografiene av Gaudis bygninger som er på alle brosjyrer om Barcelona.

Dokumentaren forteller bygningenes historie så vel som historien om mannen bak dem, kampen med de rike eierne, eller vel så ofte med konene deres som hadde sine meget bestemte oppfatninger hva de ønsket i retur for pengene sine. Programmet stiller også spørsmål om hva det er japanerne er så begeistret for. De elsker Gaudi så høyt at de har brukt en av hans mest kjente bygninger som reklame for et whisky-merke.

Bidragsytere i programmet er toppdesigneren Antoni Miro, en samtidig klesmodell og en professor som har sin egen "Gaudi-stol". Alle tre deler en kjærlighet og beundring for mannen hvis unike fantasier i begynnelsen av forrige århundre bringer glede og begeistring til millioner av mennesker i dag.

Spansk produksjon
Originaltitte: Gaudi’s Barcelona
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83
Kontakt Innkjøpsredaksjonen: Gunilla Gaarder, tlf 23 04 93 64