Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 26. januar 2008 kl 19.30 Ellen MacArthur - jenta i vinden

Seiler-dronning i ensom majestet

Drøyt 71 dager brukte seileren Ellen MacArthur på jordomseilingen tidligere i år. (Foto: App Broadcast)
Drøyt 71 dager brukte seileren Ellen MacArthur på jordomseilingen tidligere i år. (Foto: App Broadcast)
I menneskets historie tok det like lang tid å sette fot på månen som det tok for en enkelt mann å seile jorden rundt non-stop. Begge deler skjedde i 1969, men det tok 36 år før en kvinne fravristet mennene rekorden. Det skjedde da engelske Ellen MacArthur (28) ble den raskeste til å seile jorden rundt på 71 dager sist vinter.

Vi følger seilerdronningen fra jentedagene i sin Optimistjolle og fram til verdensrekorden i en enorm trimaran. Ved roret i ensom majestet manøvrerte hun båten inn til kystbyen Falmouth i Den engelske kanal. Dagen var den 8. februar, og Ellen MacArhtur returnerte til samme sted hun hadde forlatt 71 dager tidligere. Over hundre millioner fjernsynsseere fulgte triumfen i direkte sending.

Allerede før Ellen MacArthur rakk å sette foten på land etter den over 50 000 kilometer lange jordomseilingen, hadde dronning Elizabeth adlet henne og statsminister Tony Blair hedret henne for hennes framgang i en ekstremsport som er blant verdens hardeste.

Ingen neglebiting
Lettelse, redsel, desperate øyeblikk – alt er filmet ved hjelp av åtte automatkameraer installert om bord i "Castoama". Dokumentaren er rå, ærlig og medrivende. Ingen tid å bite negler når nødvendige reparasjoner må utføres i isende kulde – og med mangelfullt verktøy.

Aller verst er det da båten blir overrasket av stormene i Sørishavet. En trimaran er ingenting å spøke med – en eneste liten feilmanøvrering i slikt vær og katastrofen er et faktum. Den flerkjølede båten kan kastes opp og lande med bunnen i været i løpet av et øyeblikk.

Knop mot klokke
Og hele tiden er det kampen mot tiden som har første prioritet. Hvert eneste våkent sekund av Ellen MacArthurs ferd er rettet inn mot dette ene – farten. 17 dager i kamp for flere knop og mot klokken.

En utmattende selvdisiplin nesten uten søvn, med smakløs tørrmat dag etter dag og viljen til å pressen båten nesten for mer enn den har å gi.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk dokumentar (2005)
Originaltittel: Ellen MacArthur "The Time of Her Life"
Produsert av: App Broadcast
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57