Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 fredag 16. april 2010 kl 20.00 Film: American Splendor

Møt Harvey Pekar, en ekte original

Harvey Pekar (Paul Giamatti) har et dystert blikk på tilværelsen (Foto: HBO Films)
Harvey Pekar (Paul Giamatti) har et dystert blikk på tilværelsen (Foto: HBO Films)
Filmens hovedperson er født i Cleveland, jobber som arkivar, og er en både morsom og surmaget observatør av livets merkelige og uforutsigbare viderverdigheter. Han skriver en tegneserie der han får utløp for alt han har på hjertet – usensurert.

I virkelighetens verden produserte den ekte Harvey Pekar sin hjemmelagede selvbiografiske tegneserie "American Splendor" lenge før videospillere, web-kameraer, og reality-programmer dukket opp i vår tilværelse.

Da han ifølge seg selv "ikke kan tegne en strek", allierte han seg med vennen Robert Crumb som illustrerte historiene for ham.

Og siden har mange kjente tegnere laget illustrasjoner til serien som siden 1976 har presentert Harvey som en vanskelig og rasende mann som daglig forundrer seg over tilværelsens traurige detaljer.

Tråkker i mange salater
Ingen opplevelse er for dagligdags, ingen tanke for ukorrekt til å bli presentert i Harveys morsomme, ærlige og meget menneskelige historier. Ved å sette sitt eget modige preg på tegneseriegenren, uttrykker han det som mange av oss tenker og mener, men bare drømmer om å sette ord på – og han brenner aldri inne med noe.

Prisbelønt
"American Splendor" er den sanne historien om en vanlig arbeiderklassemann som søker etter å uttrykke seg uten egensensur – og finner et takknemlig publikum, kritisk beundring og den mest spesielle av alle lykkelige utganger, en kjærlig familie. Som tegneserienavnebroren fokuserer filmen på de store og små begivenhetene i livet til sin sure helt, og vi blir kjent med ikke bare én, men flere sider av hovedpersonen Harvey Pekar.

Den ekte Harvey Pekar opptrer for øvrig også i filmen.

Filmen vant den gjeveste prisen i 2003 Sundance Film Festival og ble også nominert til Oscar. I tillegg mottok den filmkritikerprisen på Filmfestivalen i Cannes i 2003.

Sendt tidligere.

Amerikansk drama fra 2003
Originaltittel: American Splendor
Regi: Shari Springer Berman & Robert Pulcini
Med Paul Giamatti, Hope Davis, James Urbaniak og Joyce Brabner
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no , tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservise, tlf 815 65 900 info@nrk.no