Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 21. mai 2013 kl 19.45 Ut i naturen: Lindesnes fyrhage - over og under vann

Fyrvoktere med grønne fingre


På Lindesnes fyr er det fortsatt to fyrvoktere på vakt døgnet rundt. Fyret er også et museum som får rundt 80 000 besøkende hvert år. En av oppgavene til fyrvokter Rolf Dybvik er å ta vare på frø fra år til år.

Det har vært tradisjon å ta i bruk den skarve jordlappen på stedet. Poteter, rabarbra og løkplanter har overlevd siden fyrfolket byttet nyttevekster seg i mellom. Frø fra tagetes, blomkarse og middagsblomster må sikres slik at de at de ikke dør ut. Plantene er robuste og tåler en kraftig sjøsprøyt. Utfordringen er ikke bare å få det til å gro.Ytterst få vekster klarer å reise seg etter at sjøvann har skylt over knausene.

I storm og stille
Vær, vind og varme bestemmer hvor lenge blomstringa skal vare på Lindesnes. Enkelte somre blir svært korte før kraftige stormer tar knekken på plantene. Andre år står blomstene til frosten tar dem.

Tang og tare
Fyrfolket benytter ikke bare det landjorda skjenker dem. Også havets vekster kan bli til det mest uforglemmelige måltid. Sukkertare fungerer ypperlig til grilling av fisk. Tangbrød fra Lindesnes smaker godt.

I programmet følger vi fyrfolket når de tilbereder et utsøkt treretters måltid med råvarer fra fyrhagene over og under vann.

Spøkelset
Rolf Dybvik har voktet lykt og hus i nesten førti år på Lindesnes. For tjuefem år siden fant han et trebein som ble kastet i land under en storm. Det viste seg å være mer enn 200 år gammelt og tilhørte en tidligere kollega. Begge fyrvokterne forteller om nattlige møter med sin gamle forgjenger som vet å si fra dersom ikke alt er slik han mener det bør være på Lindesnes fyr.

Egenproduksjon fra NRK Møre og Romsdal
Programansvarlig: Ann Eli Nøsen
Produksjonsleder: Bjørg Langeland
Kontaktadresse for presse presse@nrk.no tlf 414 28 800
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice tlf 815 65 900