Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. april 2008 kl 22.30 Safari

Kunstens ikon-bygging

Hvorfor er Michael Jackson og andre ikoner fra popkulturen så mye brukt i kunsten? (Foto: Camera Press Ltd)
Hvorfor er Michael Jackson og andre ikoner fra popkulturen så mye brukt i kunsten? (Foto: Camera Press Ltd)
Hva skjedde mellom Andy Warhol og filmfotografen Danny Williams? Og hvorfor er Michael Jackson og andre populærkulturelle ikoner så mye brukt i kunsten?

Den britiske kunstneren Stella Vine maler Kate Moss og andre britiske stjerner. Vine slo gjennom med et portrett av Lady Diana som ble innkjøpt av den anerkjente galleristen Charles Saatchi.

Vine maler triste skjebner, og hun har selv en uvanlig hard bakgrunn. Som alenemor fra hun var 17 måtte hun i flere år livnære seg som stripper. Safari møter Vine hjemme i ettromsleiligheten i London.

Fokus på fansen
Sør-afrikanske Candice Breitz synes beundrerne er mer interessant enn stjernene de beundrer. I sine videoverk lar hun fans framføre hele album av sine ikoner, og hun har lett lenge for å finne de aller mest dedikerte fansene av bl.a. John Lennon og Bob Marley.

Onkelen tok selvmord
Dokumentarfilmskaper Esther Robinson har vunnet flere priser for dokumentarfilmen "A Walk into the Sea". Her forteller hun historien om onkelen Danny Williams som jobbet som filmfotograf for Andy Warhol på midten av sekstitallet.

Williams druknet seg etter noen måneder ved det legendariske "The Factory", og Esther Robinson forteller om onkelens kjærlighetsforhold til Andy Warhol.

Norsk regissør til Dramaten
Den norske teaterregissøren Kjersti Horn er temmelig fersk fra regiutdannelsen, og har fått det ærefulle oppdrag å sette opp et stykke på Stockholms prestisjescene Dramaten, et teater hvor det ikke bare er lett å få respekt blant skuespillerne. Safari traff henne under prøvene på "Dumb Show".

Egenprodusert kunst- og kulturmagasin fra NRK Kultur (2008)
Programleder: Helle Vaagland
Prosjektleder: Ales Ree
Ved spørsmål: Ales Ree, 913551803 / 23042493 eller
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900
info@nrk.no