Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 3. juni 2007 kl 07.03 Sølvsuper

Sølvsuper

Oddmund Finnseth (foto: NRK / Andreas Lunnan).
Oddmund Finnseth (foto: NRK / Andreas Lunnan).
Oddmund Finnseth er et oppkomme av rytme, fonetikk og improvisasjon. Alltid kverner det musikalsk tema et eller annet sted i bakhodet, noe som uopphørlig
blir gjenstand for spontan bearbeidelse.

- Jeg fornemmer musikalske, rytmiske og harmoniske varianter som presser seg fram, humrer den joviale pedagogen som virker blant unge entusiaster i Harstad og Sortland. Finnseth føler seg hjemme i alle slags musikalske former og stilarter, - dog viser hans livshistorie at det er jazzen som er hovedinteressen. Og kontrabassen.

Han har spilt med en rekke verdensstjerner, og valgte i ungdommen å satse på hjemlig musikk og pedagogikk framfor et liv som profesjonell bassist i USA.

- Jeg sverger til en metodikk som bygger på elevenes medfødte evne til å utvikle sin naturlige musikalitet, poengterer Finnseth.

– Legge grunnen for aha-opplevelser, gjøre nye oppdagelser på basis av de tidligere. Samtidig prøver jeg å være nøye med å la elevene lære seg tekniske nødvendigheter, slik at de kan omsette sin utvikling i instrumental virkelighet.

Oddmund Finnseth er gjest i "Sølvsuper" søndag denne uka, og der utfordres han til å scat-synge unisont med eget bass-spill, en øvelse som ikke så svært mange norske musikere sysler med.

Programmet sneier også innom hans fonetiske talent, med smakebiter fra såvel dyrelyder som språkmelodier.

- Som jeger har jeg dratt fordeler av å kunne lokke slik elgen gjør, ler Finnseth som også har svært naturtro revelyder på sitt repertoar.

– Men de luktene som reven til overmål legger ut i sin egenpresentasjon, ser jeg meg ikke i stand til å kopiere.

Programleder er Andreas Lunnan