Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 20. april 2003 kl 21.30 Hvem er redd for Virginia Woolf?

Oslo Nyes knallsuksess som tv-teater

Anne Krigsvoll og Dennis Storhøi.(NRK-foto: Ole Kaland)
Anne Krigsvoll og Dennis Storhøi.(NRK-foto: Ole Kaland)
Publikum sloss om billettene, og anmelderne strødde om seg med seksere på terningen da Svein Sturla Hungnes forrykende oppsetning av ”Hvem er redd for Virginia Woolf?” gikk på Oslo Nye Teater sist høst. Påskesøndag byr NRK Drama på en tv-versjon av oppsetningen.

Firkløveret Anne Krigsvoll, Dennis Storhøi, Trine Wiggen og Nicolai Cleve Broch ble overøst med lovord for sin rolleinnsats i Edward Albees sagnomsuste ekteskapsdrama.

”Uhyggelig underholdende”, ”Fire fantastiske skuespillere”, ”Mesterlig inferno”, lød noen av superlativene fra teateranmelderne. Nærmere 30.000 mennesker har sett forestillingen, som føyde seg pent inn i rekken av suksesser på Oslo Nye Teater i jubelåret 2002.

NRK Drama har tatt med seg skuespillerne og dekorasjonene fra teatret og inn i tv-studio i Nydalen. Teatersjef Svein Sturla Hungnes, som stod for oversettelse, manusbearbeidelse og instruksjon av sceneversjonen, har også hatt hånd om tv-regien.

Prosjektleder Bitte Monn-Iversen forteller at NRK Drama er særs fornøyd med å kunne tilby Oslo Nyes ferske suksess på tv, ikke minst fordi de amerikanske rettighetshaverne vanligvis er svært restriktive med å tillate slik visning av stykket.

Umiddelbar suksess
”Verdens mest berømte nachspiel” er det kalt, Edward Albees mesterverk om ekteskapets nattsvarte sider. Den amerikanske dramatikerens stykke hadde premiere i 1962 og ble umiddelbart en kritikersuksess og publikumsmagnet, selv om det den gang ble sett på som et kontroversielt angrep på ekteskapet og den amerikanske drømmen.

Dramaet ble belønnet med flere høythengende priser og ble udødeliggjort på film i 1965 med Elizabeth Taylor og Richard Burton i hovedrollene.

Hatefull krigføring
Handlingen utspiller seg i en amerikansk universitetsby, i leiligheten til historielæreren George (Dennis Storhøi) og hans kone, rektorens datter Martha (Anne Krigsvoll). Hun har invitert den nyansatte biologilæreren Nick (Nicolai Cleve Broch) og hans kone Honey (Trine Wiggen) på en nightcap.

Her starter en voldsom, hatefull krigføring mellom George og Martha der hemmeligheter og løgner avsløres, og der det å fornedre både hverandre og gjestene inngår som en rutinemessig del av spillet. Det konvensjonelle unge paret virvles inn i intrigene og får sitt ferske ekteskap satt på prøve.

Av Edward Albee
Tv-versjon av Oslo Nye Teaters oppsetning (2002)
Oversettelse, bearbeidelse og regi: Stein Sturla Hungnes
I rollene: Anne Krigsvoll, Dennis Storhøi, Trine Wiggen og Nicolai Cleve Broch
Prosjektleder NRK Drama: Bitte Monn-Iversen
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51, 95 10 02 99