Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 12. april 2002 kl 21.05 Niern: Sju songar frå tundraen

Nenets-folkets historie


 
 Nenets-folket har ingen skuespiller-tradisjon, men de framstår både sjarmerende og naturlige i den finske drama-dokumentaren
Nenets-folket har ingen skuespiller-tradisjon, men de framstår både sjarmerende og naturlige i den finske drama-dokumentaren "Sju sångar frå tundraen" (Foto: Johannes Lehmuskallio)
Denne antologien, som består av sju korte historier, tar seerne med til tundraen i Nord-Russland. Der lever Nenets-folket, isolert og bokstavelig talt på toppen av verden. Filmen gir et fascinerende innblikk i en uvanlig kultur, og har fått mange priser, blant annet en Amanda-pris i 2000.

De finske filmskaperne Anastasia Lapsui og Markku Lehmuskallio lagde flere dokumentarer om Nenets-folket på 90-tallet. De bestemte seg imidlertid for at ”Sju sångar frå tundraen” skulle nærme seg spillefilmen, til tross for at det ikke fins noen skuespiller-tradisjon blant Nenets-folket.

Den første historien, ”Offeret”, finner sted en kald vinterdag hvor et reinsdyr blir ofret til gudene. Den neste, ”Bruden”, forteller historien om den tradisjonelle, før-revolusjonære livsførselen til disse menneskene som bor i skinnkledde teepees og lever av reindrift. En ung jente skal giftes bort til en rik mann, valgt av moren som er enke, men jenta foretrekker en ung mann fra landsbyen, og rømmer med ham.

De neste fire historiene handler om kommunismens påvirkning på Nenets-folket. Kommunistledere dukket opp i landsbyene og forlangte at folk skulle tilpasse seg den nye samfunnsformen. Flere framstående menn av Nenets-folket protesterte mot det nye, og én ble skutt av kommunistene. Folket likte dårlig å få Lenin som en slags gud, og reagerte med sinne da barna ble sendt på russiske skoler.

Den siste historien, ”Vuggesang”, er et kort, enkelt bilde av en kvinne som synger for barnet sitt.

Nenets-skuespillerne er både naturlige og åpne, og regien forteller tydelig historien om en årelang livsform, ødelagt av nådeløse ideologer. Men fremfor alt er det de små detaljene i Nenets-folkets liv som gjør filmen så fascinerende og vakker.

Finsk drama-dokumentar fra 2000
Originaltittel: ”Seitseman Laulua Tundralita”
Regi: Anastasia Lapsui og Markku Lehmuskallio
Pressekontakt Inger Larsen , tlf: 23 04 74 83 ()

Bilde
Nenets-folket har ingen skuespiller-tradisjon, men de framstår både sjarmerende og naturlige i den finske drama-dokumentaren ”Sju sångar frå tundraen” (Foto: Johannes Lehmuskallio)