Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 9. februar 2005 kl 22.30 Migrapolis: Hos oss

Fellesskap er viktig

Bodil Sødal har valgt å bo i kollektiv med psykisk utviklingshemmede (Foto: NRK)
Bodil Sødal har valgt å bo i kollektiv med psykisk utviklingshemmede (Foto: NRK)
I Oslo ligger et uvanlig kollektiv, Mariahuset. Her bor en gruppe voksne, psykisk utviklingshemmede og funksjonsfriske kvinner sammen.

Bodil Sødal er en av dem som har valgt bort karriere og egen familie for å leve sitt liv der. Til reporter Veslemøy Hvidsteen forteller Bodil at Mariahuset har gitt henne mer livsglede.

Somaliske kvinner i Ålesund
Mange av de somaliske kvinnene som bor i Ålesund, kom alene til Norge. Tidligere har de vært vant til å bo i storfamilier i hjemlandet. Nå har ni av dem flyttet sammen i et bofellesskap.

De fleste på mottaket forlot sin nærmeste familie da de kom til Norge. Ålesund kommune har sørget for at de kan bo sammen, slik at de kan søke støtte og trøst hos hverandre. Migrapolis-reporter Chelliah Rajan var på besøk under Id, en feiring som normalt inkluderer familien. Dette året feiret kvinnene sammen, med dans og somalisk mat på menyen.

Mindreårige asylsøkere
Slobodan Rajile føler seg både som husfar og mor i bofellesskapet i Bærum. Her bor mindreårige asylsøkere sammen, og Slobodan gjør sitt beste for å hjelpe dem til å bli selvstendige. Han tror det er viktig at guttene der har noen som bryr seg om dem, og gir dem hjelp når det trengs. Slobodan synes de er veldig selvstendige, og det tror han kommer av at de fleste har en spesiell bakgrunn. – Først bodde de på mottak. Der måtte de klare seg på egen hånd den første perioden her, sier han til reporter Karyn de Laine Bennett-Lund.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26 marianne.mikkelsen@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78