Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 18. desember 2005 kl 20.15 Konger for Norge: Den framtidige kongen

En egenrådig prins

Fra første stund vakte lille prins Olav begeistring overalt han kom. Men hjemme på Slottet var han ganske ensom blant mange voksne. Vi møter en skarp og sjarmerende ung prins som var vanskelig å styre. Programmet handler om tiden frem til 1930.

Prins Olav fulgte hvert år sin mor på hennes årlige besøk til Appelton House på Sandringham. Der hadde han jevnaldrende lekekamerater, og turen var et kjærkomment avbrekk fra det ensomme livet på Slottet i Norge.

Ikke norsk nok?
Politikerne ble etter hvert bekymret for at Olav ikke skulle bli norsk nok. Prinsen begynte så å få undervisning på Slottet, helt alene. Den unge læreren hans, Halldis Bomhoff, førte i all hemmelighet dagbok fra denne tiden. I dagboken møter vi en sjarmerende, men bortskjemt og kommanderende prins. Det er tydelig at frøken Bomhoff hadde store problemer med å håndtere ham. Hun er likevel imponert over prinsens hukommelse, men bekymret over hans språklige ferdigheter.

Giftemål
Både kongen og dronningen var meget opptatt av sport. Og etter hvert ble seiling Olavs store lidenskap. Han fikk opplæring av båtkonstruktøren Johan Anker som ble en flittig gjest hos familien på Skaugum. I 1928 vant kronprins Olav og Johan Anker gull i de olympiske seilaser i Amsterdam. Der inngikk Olav hemmelig forlovelse med svenske prinsesse Märtha.

Kong Haakon var noe bekymret over hvordan Norge ville ta imot en svensk prinsesse, men bryllupet våren 1929 vakte en begeistring uten sidestykke i Norge. Det lykkelige paret fikk Skaugum i bryllupsgave og installerte seg der. Monarkiet i Norge var ytterligere styrket.

I dette programmet får vi et hjertelig gjensyn med H.M. Kong Olav fra arkivopptak, vi møter tidligere stortingspresident Jo Benkow, tidligere kulturminister Lars Roar Langslet og Per Edgar Kokkvold, leder i Norsk Presseforbund.

Om serien
Historien om Norges kongehus utspiller seg gjennom elleve programmer fremover. Konger for Norge starter novemberdagen 1905 da danske prins Carl satte sin fot i Christiania med sin hustru Maud, og tar oss med frem til vårt moderne kongehus med frigjorte og moderne tronfølgere som har valgt ektefeller fra folket. Intervjuene er gjort av Anne Grosvold og kommentarene blir lest av Christian Borch.

Egenprodusert dokumentarserie
NRK Underholdning, 2005
Prosjektleder: Anne Torjusson Diesen, 23 04 78 01
Intervjuer: Anne Grosvold
Kommentarer: Christian Borch
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41