Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 23. juni 2007 kl 20.10 Profil: Mozart lever

Mozartkuler i alle fasonger

Programmet er en hyllest til Mozart (Foto: Rhombus Int.)
Programmet er en hyllest til Mozart (Foto: Rhombus Int.)
En høyst uvanlig hyllest til den store mesteren, frembrakt med både kjærlighet og respektløshet. Med Mozarts musikk innvevd i det hele, får vi oppleve en håndfull ekte Mozart-venner som på forskjellig vis vet å sette pris på sin helt.

David Cope er komponist, lærer og dataprogrammerer fra Santa Cruz, California. Han har tilbrakt mer enn 10.000 timer av sin fritid til å skape en software som han kaller "Eksperimenter i musikalsk intelligens". Bare i løpet av sekunder skapes hele komposisjoner i Mozart-stil. Den siste er en Rondo for cello og orkester, og blir fremført i programmet av den berømte britiske cellisten Steven Isserlis.

Franz Vieböck er den eneste østerrikeren som har vært på tur i rommet. I 1991 ble den Mozart-elskende pianisten og vitenskapsmannen med på et Soyuz-oppdrag til den kjente Mir-stasjonen. Der fikk de de sovjetiske kosmonautene høre et utdrag av "Tryllefløyten", samtidig som Mozartkuler fløt vektløse rundt i romkapselen.

Konrad Rich er en pensjonert skolelærer fra landsbyen Gelterkinden i Sveits, og har vært fanatisk opptatt av Mozart i mange år. Han spilte Mozart for elevene sine hver dag i 35 år. Men en dag gikk han inn i en dyp depresjon, dro til Wien for å begå selvmord og besøkte Mozarts grav, hvor han hørte Mozarts beroligende stemme. Siden den gang har han foretatt 50 pilgrimsreiser til graven – det gir ham alltid inspirasjon og indre fred.

Mozarts jordiske uttrykk
Steph Walker er skribent og pop-komponist fra Stillwater, Oklahoma, og står Mozart nærmere enn noen kan tro. For 21 år siden tok Wolfgang Amadeus Mozarts ånd bolig i kroppen hennes, og har brukt den som sitt jordiske uttrykk siden. Steph flommer over av Mozart-minner, og har skrevet en 400 siders biografi om komponisten. Vi blir med henne tilbake til Wien, hvor hun fanger åndene fra sitt tidligere liv og kvitter seg med demonene som har hjemsøkt Mozarts ånd helt siden han døde.

Dette er menneskene som forteller sine rare, vidunderlige, og av og til, rørende historier. Vi får et inntrykk av det livsbejaende, magiske og besettende som Mozart er blitt for så mange musikkelskere i dag. For dem representerer Mozart essensen av den skjønnheten som fins i musikk, men han er blitt noe mye mer. Mozart er et ikon, og for mange lever han ennå.

Kanadisk dokumentar (2004)
Produsert av Rhombus International
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no