Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 29. oktober 2005 kl 23.20 Nattkino: American Beauty

Bak fasaden

Vi møter familien Burnham, eller rettere sagt familiens mørke side. Lester Burnham er en mann i 40-årene som gjennomgår en midtlivskrise. Forholdet til kona Carolyn er heller dårlig, og tenåringsdatteren Jane er full av komplekser og dårlig selvtillit.

Lester Burnham (Kevin Spacey) er blitt kynisk, og føler selv at livet ikke lenger har noen mening. Kona Carolyn (Annette Bening) later som hun har full kontroll på overflaten, men innvendig føler hun seg tom og desperat. Tenåringsdatteren Jane (Thora Birch) er konstant deprimert, mangler selvtillit og er overbevist om at hun er lite attraktiv.

Janes problemer blir ikke mindre av at bestevenninnen Angela (Mena Suvari) har en modellkarriere foran seg. Hun er svært vakker, og tror fullt og fast på at skjønnheten, og bare den, gjør henne til et verdifullt menneske.

Jane er imidlertid ikke den eneste som har sett at Angela er vakker: Lester begjærer henne, og begjæret fyller etter hvert hele livet hans. Han vil forandre både utseende og livsførsel.

Sykelig opptatt av skjønnhet
Vi møter også naboen, oberst Fitts (Chris Cooper), som har tilbrakt et helt liv i Marinen, og som verken kan forstå eller tolerere noen annen måte å leve på. Dette gjør det vanskelig for sønnen Ricky (Wes Bentley), som gjerne vil bli filmregissør, men som også driver med dopsalg innimellom.

Ricky er sykelig opptatt av skjønnhet, hvor og i hvilken form den enn er.


Amerikansk spillefilm fra 1999
Originaltittel: "American Beauty"
Regi: Sam Mendes
I rollene: Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch, Wes Bentley, Mena Suvari, Chris Cooper
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83