Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 14. mai 2005 kl 22.15 Fakta på lørdag: Monaco - bilsportens tempel

Historien om motorsportens Mount Everst

Fra det første Grand Prix de Monaco i 1929 – den italienske føreren Carrociola leder i en Mercedes. (Foto: Archives SBM
Fra det første Grand Prix de Monaco i 1929 – den italienske føreren Carrociola leder i en Mercedes. (Foto: Archives SBM
Det 63. Grand Prix de Monaco går av stabelen om få dager, og her kommer historien om verdens kanskje mest spektakulære billøp. Vi blir med fra de første kjerrene ble flagget av gårde i 1929, til løpet ble et Formel 1-løp i 1969 – og fram til vår egen tid. Den franske dokumentaren ble laget til 75-årsjubileet for Grand Prix de Monaco i fjor.

Fra en gjennomsnittshastighet i 1929 på 80 km/t og til Schumachers formidable 141 km/t i 1994. Vi snakker om et billøp som går langs fortauskanter, nattklubber og fasjonable restauranter, rundt hårnålssvinger og inne i tunneler. Et løp der du like godt kan havne på et dansegulv med bilen som i Middelhavet.

Motorsportens klimaks
Igjen skal motorsport-året nå sitt klimaks, med det 63. Grand Prix de Monaco (22. – 29. mai). Visst vil åpningsseremonien være preget av fyrst Rainiers bortgang. Men så viftes løpet i gang med det sjakkmønstrede flagget, og alle i Monaco er på tå hev. For de involverte – kjørerne, tilskuerne og sponsorene – er dette motorsportens Mount Everest.

Lilleputtstaten Monaco på Rivieraen er det eneste bymiljøet som får lov å være bane for et løp om verdensmesterskapet i Formel 1-klassen. I denne gigantiske labyrinten av en by dyrkes racerbilkjøring som en kunst – i praksis.
Dokumentaren dekker høydepunktene i løpets historie med arkivmateriale. Fangio, Senna, Stewart, Moss er med i intervjus form. Men også medspillerne, managerne for lagene og bossene som i dag står for den økonomiske innsprøytingen i dette høyoktan-evenementet, er med.

Fransk dokumentar (2004)
Originaltittel: Monaco, Race of Kings/Monaco, Circuit des Princes
Produsert av: Zeta Productions
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57