Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 23. august 2008 kl 22.05 Fakta på lørdag: Jakten på de smarteste

Hvem er den mest intelligente?

Fakta på lørdag: Deltakerne skal finne ut hvordan man får en kork ut av en tom flaske
 (Foto: BBC)
Fakta på lørdag: Deltakerne skal finne ut hvordan man får en kork ut av en tom flaske (Foto: BBC)
Er matematikere mer intelligente enn musikere? Krever vitenskap mer hjernekraft enn kunst? I dette programmet tester vi ti av verdens mest intelligente personer for å finne svaret.

Inne i en to tusen mål stor park i Princeton i New Jersey, USA, ikke langt fra huset til Einstein, ligger The Institute for Advanced Study. Denne institusjonen peker seg ut blant verdens beste, og her holder en eksklusiv gruppe av verdens topphjerner til.

De beste er valgt ut
Blant disse er det satt sammen en gruppe på ti personer som skal være blant verdens mest intelligente. Gruppen inkluderer glimrende fysikere, matematikere og musikere. Der finner vi også verdens mest intelligente kvinne, Daniela Simidchieva, som har en IQ på 200 – men likevel ikke har klart å finne seg en jobb.

Men er måling av IQ den beste måte å finne verdens mest intelligente person? Noen hevder metoden er feil – det er ikke hjernekapasiteten som teller, men hvordan du bruker den. For å finne en vinner, må kandidatene gjennomgå flere praktiske kreativitetsprøver.

Et supergeni skal kåres
I to dager bor de i selveste Einsteins hus, hvor de skal løse en rekke praktiske og teoretiske oppgaver i konkurranse med hverandre. Hvordan vil disse topphjernene i vitenskap, kunst og matematikk takle oppgaver på områder de ikke er kjent med? Og hvem vil spasere ut av huset som århundrets nye Einstein?


Britisk dokumentar (2007)
Originaltittel: Battle of the Brains
Produsert av BBC
Regi: Dick Taylor


Kontaktperson: Berit Ekholdt, tlf 23 04 94 50 /99 79 77 43
Seere bes kontakte tlf. 815 65 900, Publikumsservice


Bilde: Battle of the Brains
Deltakerne skal finne ut hvordan man får en kork ut av en tom flaske
(Foto: BBC)