Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 13. august 2004 kl 19.30 OL Athen 2004: Åpningsseremoni

Lekene begynner

Karen-Marie Ellefsen og Lars Lystad kommenterer åpningsseremonien for sommer-OL 2004. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Karen-Marie Ellefsen og Lars Lystad kommenterer åpningsseremonien for sommer-OL 2004. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
72 000 tilskuere og tusenvis av pressefolk fyller den nybygde hovedarenaen når den offisielle åpningsseremonien for OL 2004 begynner i kveld. NRKs kommentatorer Lars Lystad og Karen-Marie Ellefsen er selvsagt på plass.

I løpet av 16 intense dager skal tusenvis av idrettsfolk fra hele verden konkurrere i 28 ulike idretter på 35 forskjellige arenaer.

For mange grekere føles det som lekene er vendt hjem, for det var her det hele begynte for drøyt 2700 år siden. Hellas var også arnested for de moderne olympiske leker, som begynte i 1896. Når lekene altså arrangeres for 28. gang, er de nok en gang tilbake.

NRKs kommentator Lars Lystad gleder seg:

- For den olympiske bevegelsen generelt, og selvfølgelig for Hellas spesielt, er det morsomt at lekene på mange måter "vender hjem". Jeg er veldig glad for at jeg får være med å kommentere åpningen, for det har jeg bare gjort èn gang før, i Sydney. Det er tradisjonelt svært hemmelig hva vi får se under åpningsseremonien, men det er vel naturlig at det blir en del innslag som speiler gresk kultur og historikk. Dessuten skal deltakerlandenes tropper presenteres, og fakkelstafetten skal avsluttes ved at OL-ilden tennes. Hvem som får den æren, er et av seremoniens store spenningsmomenter, sier han.

Fire norske favoritter
Hele den norske troppen er ikke klar ennå, men den kommer sannsynligvis til være på drøyt 50 utøvere. Lars Lystad mener Norge kan ha gode forhåpninger om fire gull, og fem med maks uttelling.

- De største norske favorittene er Gunn Rita Dahle i terrengsykling, Siren Sundby i seiling, Eirik Verås Larsen i padling og Olaf Tufte i roing. I tillegg blir det veldig spennende med Thor Hushovd, men der tør jeg ikke spå noen ting. Jeg tror USA kommer til å dominere og bli beste nasjon, til tross for den siste tidens dopingavsløringer. Ellers blir det selvfølgelig spennende hva vertsnasjonen får til, samt hva neste OL-arrangør Kina har å bidra med, avslutter Lars Lystad.

NRK Sport
Kommentatorer: Karen-Marie Ellefsen og Lars Lystad
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf. 23 04 98 41/92 01 55 79
Sportssjef: Grethe Gynnild Johnsen, tlf. 23 04 95 05/91 69 24 21