Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 30. juli 2000 kl 21.10 Fuglenes verden: Å fly eller ikke fly

Fuglenes verden: Å fly eller ikke fly (t


NRK1 søndag 30. juli kl 21.10
Fuglenes verden (1:10) Å fly eller ikke fly

På vingene med Attenborough

I denne nye spennende og betagende naturserien fra BBC tar David Attenborough oss med på en reise i fuglenes verden - i luften, på bakken og under vann. Fuglenes opprinnelse og tidlige historie kan avleses på sandsteinstavler der fossilene taler sitt tause språk. Ved hjelp av dataanimasjon blir historien levende og forhistoriske fugler fyller luften.

Fjær er nøkkelen til fuglenes suksess. En utvikling som startet med dinosaurene førte til at urfuglen lettet fra bakken for ca. 150 millioner år siden. Da, mens de tidlige pattedyrene ennå var ganske små, var fuglene planetens herskere. Mektige rovfugler behersket luftrommet, mens enorme flygeudyktige \"terrorfugler\" vandret rundt på jorden.

Tilpasningsdyktige
- Fugler er de mest fullkomne flygerne verden har sett. De er i stand til å forflytte seg i luften og fly med en imponerende presisjon og kontroll, noe som kanskje også er deres viktigste egenskap. Men å flakse med vingene krever mye energi. Så der det ikke er behov for å kunne fly, sparer fuglene på kreftene. De blir flygeudyktige, forteller Attenborough.

For å overleve må disse flygeudyktige fuglene enten være store nok til å kunne forsvare seg selv, som struts og emu, eller leve på isolerte øyer hvor de ikke har noen naturlige fiender. Fra de berømte Galápagosøyene rapporterer Attenborough: - Fuglene som hører til her har ingen naturlige fiender som de må flykte fra. Derfor finner de ikke bryet verdt å fly. Ett eksempel er den flygeudyktige skarven som har små og helt ubrukelige vinger.

Et fugleparadis
New Zealand var inntil for 1500 år siden - da de første menneskene kom hit - uten pattedyr. Det gjorde disse isolerte øyene til et paradis for fugler; mange av dem flygeudyktige. Det fantes blant annet tolv arter av moafuglen, inkludert den største fuglen som noen gang har eksistert og mange andre særegne fugler som nå er utdødd.

Men det er fremdeles mange svært spesielle fugler som bare finnes på New Zealand. Blant dem er den merkelige, natteaktive kivien - New Zealands nasjonalfugl - og den største papegøyen i verden, uglepapegøye (kakapo), som er utrydningstruet. Det gjør sekvensen med uglepapegøyen som kaller på en make både rørende og dypt alvorlig.

NRK1 søndag kl 21.10

Bilder
1. David Attenborough i Tyskland med et forsteinet avtrykk av Archaeoteryx, et fjærkledd krypdyr som lettet fra bakken for 150 millioner år siden og som er den tidligst kjente forløperen til fuglene. (Foto: Mark Payne-Gill)

2. Weka, en av de mange flygeudyktige fugleartene på New Zealand. (Foto: Rod Morris)

3. David Attenborough har et nattlig møte med kivien, New Zealands nasjonalfugl, på Stewart Island. (Foto: Rod Morris)

Naturserie i 10 deler fra BBC
Av og med David Attenborough
Produsent: Mike Salisbury, BBC Natural History Unit

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41