Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 27. oktober 2010 kl 22.25 Migrapolis: Bakkekontakt på Gardermoen

De uunnværlige


Noen utfører de mindre glamorøse jobbene på flyplassen. De ønsker deg ikke "god reise", men de sørger for at du får det.

Som tollere balanserer Hans Wilhelmsen og kollega Changis Khan mellom å mistenke folk og samtidig være hyggelige mot dem. Jobben er å fange opp folk som bryter loven.

Hans Wilhelmsen jobber i tillegg med å hindre valutautførsel fra Norge. Han er glad for jobben. På denne måten kan han hindre kriminelle i å tjene penger på andres bekostning. Ulempen ved jobben, er at de må skjerpe seg etter arbeidstid og legge det kontrollerende blikket igjen på flyplassen.

Språkmektig
Shorsh Palanijafi er en svensk kurder som har slått seg ned på Jessheim. Sammen med tre fettere jobber han for et sikkerhetsselskap på Gardermoen. Shorsh snakker arabisk, farsi og kurdisk. I tillegg kan han en del fraser på ulike andre språk siden han er oppvokst i et flerkulturelt miljø. Den bakgrunnen hjelper, siden han må sørge for god stemning i sikkerhetskontrollen selv når det oppstår ubehagelige situasjoner.

Et ekstra løft
I underetasjene på flyplassen skjer det et viktig arbeid som vi er glade for å slippe. Der sørger blant annet Mirza Mekic for at bagasjen din kommer fram. Mirza er 27 år gammel, opprinnelig fra Bosnia og bosatt i Oslo. Han tok i utgangspunktet jobb som stuer for å nedbetale gjeld for så å flytte tilbake til Bosnia. Nå har han forlovet seg og skal gifte seg til sommeren. Nå jobber han nattskift for å kunne fullføre skolen på dagtid.

Egenproduksjon fra NRK Østlandssendingen, 2010.
Reportere: Rajan Chelliah, Daniel Ruazol og Edin Babic.
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 23 04 92 82/41 45 23 26
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Hjemmeside