Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 17. februar 2009 kl 19.30 En Noman i Pakistan

Little Norway

Noman Mubashir har reist Pakistan på kryss og tvers. (Foto: Klaus Erik Okstad, NRK)
Noman Mubashir har reist Pakistan på kryss og tvers. (Foto: Klaus Erik Okstad, NRK)
I siste del av serien "En Noman i Pakistan" besøker Noman Mubashir "Little Norway", stedet de fleste norsk-pakistanere har sine røtter. Her møter han et ektepar som pendler mellom Oslo og Pakistan. Han besøker også den norske ambassadøren i Islamabad.

Raja Abdul Qayom og kona pendler hvert halvår mellom Oslo og landsbyen Mohri Sharif i distriktet Kharian. Her får Noman en guidet tur gjennom landsbyen, hvor norsk-pakistanere har bygd prangende villaer med søyler og grandiose balkonger. Alt er selvfølgelig rikt utsmykket.

Vi skal også til hovedstaden Islamabad, der den norske ambassadøren Janis Bjørn Kanavin holder hus. Han viser Noman rundt i den vakre og grønne byen, som på folkemunne kalles "byen som ligger fem minutt fra resten av Pakistan". Her besøker vi blant annet ambassaden, drar på ambassadørens favorittbakeri og spiser frokost på terrasse hans. På menyen: geitost.

Tilbakeblikk på en fargerik reise
Noman Mubashirs reise i Pakistan går mot slutten, og i siste program ser han også tilbake på stedene han har besøkt og menneskene han har møtt. Det betyr gjensyn med alt fra vakre Nord-Pakistan og Kelash-folket til filminnspilling i Lollywood, eksotiske matretter og en stjernespekket prisutdeling.

- På seks intense uker har jeg blitt bombardert med eksotiske inntrykk, men har absolutt blitt bedre kjent med røttene mine, sier Noman. Og noe av det han kommer til å huske aller beste er de naturskjønne fjellområdene i Nord-Pakistan med grønne daler, ville elver, snø og slående vakre postkortlandskap.

Om serien
Noman Mubashir har reist Pakistan på kryss og tvers, og i denne serien viser han oss et land fylt av kontraster. Han har besøkt alt fra glamorøse filminnspillinger med store stjerner til isolerte landsbyer. Han har truffet unge jenter på cricketbanen, men også dem som driver kabbadi, en langt enklere idrett utenfor de store byene. Det blir et fargerikt møte med en kultur mange nordmenn tror de kjenner, men som kan hende er ukjent for de fleste av oss.

– Mange har et klisjéfylt bilde av hvordan Pakistan ser ut, sier Noman og tror at nordmenn vil få en aha-opplevelse av serien.

Noman er født i Norge av pakistanske foreldre, og mens Norge er hans hjemland, er Pakistan fedrelandet. Han har besøkt Pakistan tidligere, men det har stort sett vært med familie. Denne gangen reiser han på egenhånd. Han oppdager sine røtter, røtter som han deler med mange andre som nå har Norge som sitt hjemland.

Programmet er sendt tidligere

Egenprodusert underholdnings- og dokumentarserie (2006)
Programskaper: Noman Mubashir
Prosjektleder: Niels Bierge
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 86 96/995 39 252