Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 17. mai 2003 kl 22.25 Slottet - et kunstverk

Bak lukkede dører på Slottet

En nyrestaurert Lille Festsal og Henry Notaker i
En nyrestaurert Lille Festsal og Henry Notaker i "Slottet – et kunstverk". (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Det kongelige slott i Oslo ble åpnet for publikum år 2000, men ennå er det saler og kunstgjenstander der som ikke er tilgjengelige for offentligheten. Noe av dette kan vi se i kveld når Henry Notaker løfter på sløret, sammen med kongen, dronningen og fagfolk.

- Når vi i år besøker Slottet, er det med dette for øyet: Å se om det er et norsk eller et svensk slott. Omvisningen går også dit andre ikke slipper inn, sier Henry Notaker.

Fra Josefine til Sonja
Foruten selve kongeboligen i nykklassistisk stil, ferdig oppført til kong Oscar I og dronning Josefine av Sverige og Norge i 1849, går programmet nært inn på noen av kongefamiliens kunstneriske og kunstinteresserte medlemmer. Dette er et tema dronning Sonja utdyper i programmet.

Og at dronning Josefine var en like spennende person som ektemannen, dét har dagens dronning litt å fortelle om!

Farger på vid vegg
En av festsalene på Slottet ble i vinter restaurert tilbake til det opprinnelige. Men hva var opprinnelig? Blått og gult, slik slottsarkitekt Linstow først foreslo, og som man lenge trodde var blitt gjennomført? Eller noe mer i tråd med den nasjonale stemningen som rådet på denne tiden?

Konservatorene som løste denne gåten i vinter, ble selv overrasket over hva de fant. Og nå står salen slik den stod den gangen Oscar I og dronning Josefine vandret rundt med de fem prinsebarna sine.

Praktfullt museum
- Vi kan også gjerne kalle Slottet et av Norges største museer, sier Henry Notaker.

Da kong Oscar II og dronning Sophie feiret sølvbryllup, fikk de en folkegave som bestod av malerier utført av Norges fremste kunstnere på denne tiden. Et av bildene er av Christian Krohg, og det er det første kong Harald ser når han løfter blikket fra dokumentene på skrivebordet. Det er vel ikke vanskelig å gjette seg til hva motivet er – et sjøbilde…

I programmet forteller også dagens konge hvorfor han plasserte det "mest radikale" bildet fra sølvbryllupsgaven på sitt eget kontor.

Egenproduksjon
Regi: Kristine Ramm
Pressekontakt Sidsel Aarsnes Linden, tlf. 23 04 98 41/909 55 364