Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 12. april 2001 kl 20.35 Luft og kjærlighet

Luft og kjærlighet (ttv)


NRK1 skjærtorsdag 12. april kl 20.35
Luft og kjærlighet

Glogerorgelet - Kongsbergs stolthet

Det praktfulle Glogerorgelet i Kongsberg kirke har gjennomgått en omfattende restaurering. Et fjernsynsteam fra NRK Buskerud har fulgt det møysommelige arbeidet gjennom to år.

Kongsberg kirke er med sine 2500 sitteplasser blant landet største kirker, og Glogerorgelet fra 1764 er en viktig del av det praktfulle kirkeinteriøret. For to år siden ble hele orgelet demontert og sendt til Tyskland og orgelbygger Jürgen Ahrend for restaurering. Norgeshistoriens største orgelrestaurering med en prislapp på over 11 millioner kroner var i gang.

Tok initiativet
Glogerorgelet er det største barokkorgelet i Norden, og blir betegnet som en nasjonal kulturskatt.

Det var organist Reidar Hauge som opprinnelig tok initiativet til restaureringen av orgelet. For 25 år siden kom han til Kongsberg og begynte å samle inn penger til arbeidet som slett ikke startet uten problemer. I kveldens program forteller Hauge hvordan han nesten ble kjeppjaget fra byen. Folk i den gamle bergstaden forsto ikke hvorfor han skulle røre deres gamle kulturskatt, de trodde nemlig at orgelet allerede var restaurert. Grunnen får vi høre mer om \"Luft og kjærlighet\".

I januar i år ble det nye orgelet innviet med pomp, prakt og utsolgte forestillinger, og Reidar Hauge kunne se sin drøm gå i oppfyllelse. Glogerorgelet er blitt et symbol for en hel by.

NRK1 torsdag kl 20.35
Blir også sendt søndag

Kulturdokumentar fra NRK Buskerud
Ved Ingar Holm, tlf. 32 89 66 76/906 71074
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilde
1. Kantor Reidar Hauge kan glede seg over at Glogerorgelet i Kongsberg kirke nå er ferdigrestaurert. (Foto: Ingar Holm)