Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 22. desember 2008 kl 19.30 Fred Kavli - en ny Nobel?

Mannen bak Kavli-prisen

Kavli - en ny Nobel?: Fred Kavli, suksessrik norskamerikaner, er mannen bak Kavliprisen som deles ut for første gang neste uke. (Foto: Stig Andersen, Nordisk Film AS)
Kavli - en ny Nobel?: Fred Kavli, suksessrik norskamerikaner, er mannen bak Kavliprisen som deles ut for første gang neste uke. (Foto: Stig Andersen, Nordisk Film AS)
Det Norske Videnskaps-Akademi delte tirsdag 9. september 2008 for første gang ut internasjonale Kavlipriser innen astrofysikk, nanofysikk og hjerneforskning. Eller som Fred Kavli selv beskriver det – "innen det største, det minste og det mest uforståelige som er mennesket selv".

For også å støtte grunnforskning har han opprettet 15 Kavli-institutter ved verdens ledende universiteter. Det sies at den utvandrede nordmannen er en ny Alfred Nobel. Dette programmet er et portrett av den suksessrike norskamerikaneren, som ønsker å gjøre noe til beste for menneskeheten.

Uvandret romsdøling
Han var romsdølingen som på slutten av 1950-tallet reiste til USA med to tomme hender og ble multimilliardær på sensorer til rakett- og våpenindustrien. Senere er disse sensorene brukt i biler, gruvedrift og sivil luftfart.

I portrettet følger vi Fred Kavlis livsreise fram til han som godt over 80 år gammel kan høste resultater av sin ungdoms drøm om å gjøre noe til beste for menneskeheten.

Programmet er sendt tidligere.

Norsk dokumentar (2008)
Originaltittel: Gavmild milliardær
Produsert av: Nordisk Film A/S
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 eller info@nrk.no