Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 24. oktober 2004 kl 23.20 Migrapolis: Mester og disippel

Alt må læres

Den polske fektetreneren Mariusz Piasecki hadde en fremmed trenerstil, men han er fortsatt treneren til Claus Mørch, den 11. beste fekteren i verden (Foto: NRK)
Den polske fektetreneren Mariusz Piasecki hadde en fremmed trenerstil, men han er fortsatt treneren til Claus Mørch, den 11. beste fekteren i verden (Foto: NRK)
Claus Mørch er rangert som den 11. beste fekteren i verden. Dit har han kommet ved hjelp av sin mentor og trener. Da Claus var 10 år gammel, kom det nemlig en ny lærer på fektetreningen. Han var av den strenge typen, med et annet gemytt enn Claus var vant til.

Treneren fra Polen skremte mange av medlemmene, og i løpet av noen måneder hadde han bare tre medlemmer igjen. En av dem som ble værende var Claus, og Mariusz Piasecki skjønte etter hvert at han måtte endre stil etter norske forhold. Etter noen få år hadde Mariusz trent opp Claus til å bli juniorverdensmester.

I dag er Claus Mørch voksen, og Mariusz er fortsatt treneren hans.

Båtbyggere
Are Børsum Jackobsen brenner for båtbygging. Han er ganske alene om det, for nå er det så få som vil ta faget at det ikke lenger er undervisning i Oslo. Are må gå som lærling i to år, og lese teorien på egen hånd.

Først ville egentlig Are bli dataingeniør, men tok et verdivalg og fulgte drømmene sine. Rune Søgnen er læreren hans, og sier at en av de viktigste egenskapene som båtbygger er å være flink til å løse problemer som dukker opp underveis. Noe som Are behersker godt, synes han.

Mentor i bedriften
For Lisa Cooper er det spennende å være mentor for en nykomling. Hun synes hun utvikler seg selv også gjennom dette forholdet. Hun leder en bedrift, og har tatt nyutdannede Annette Strømsnes under sine vinger.

Annette var ferdig utdannet siviløkonom, og ble satt i kontakt med Lisa gjennom et program på skolen. I ett år har Lisa fulgt og hjulpet henne i den nye fasen i livet. Og selv om Annette nå har fått seg egen jobb som trainee i et annet selskap, fortsetter de forholdet.

Flerkulturelt magasin fra Østlandssendingen
Prosjektleder:Marianne Mikkelsen , tlf: 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen , tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78

Vises også i Nett-TV.