Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 11. desember 2008 kl 19.00 Migrapolis: Når jula er en utfordring

En annerledes jul

Migrapolis: Walid Khushaba Yussef er kristen og kom fra Irak til Norge for 12 år siden. I jula er savnet er familien i hjemlandet ekstra sterk. (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Migrapolis: Walid Khushaba Yussef er kristen og kom fra Irak til Norge for 12 år siden. I jula er savnet er familien i hjemlandet ekstra sterk. (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Det er ikke alle som opplever jula som en tid for glede og nærhet. For noen kan høytida være en påminnelse om smerte og sorg, mens andre ikke har noe forhold til julefeiring i det hele tatt. I Migrapolis møter vi tre mennesker som har en annerledes opplevelse av jula.

Walid Khushaba Yussef er en kristen kokk med irakisk bakgrunn. Han kom til Norge for 12 år siden. Som ansatt i restaurantbransjen opplever han vrangsiden av norsk julefeiring gjennom julebordstida.

Samtidig er det sårt for ham at familien fremdeles er i hjemlandet, langt unna. I Migrapolis forteller han om sin opplevelse av den norske julefeiringa, som han betrakter med et skråblikk.

Opplevde tsunamien
For Gerd Synnøve Heggum fra Horten har jula mistet sitt innhold. Hun opplevde tsunamien i Thailand 2. juledag 2004, og siden har hennes forhold til julehøytida aldri vært det samme.

Gerd Synnøve ble nylig pensjonist og har barnebarn, men velger likevel å rømme fra jula i Norge. I år skal hun reise til Sør-Afrika.

Den siste vi møter i programmet er Nong Lien, som bor i Ski. I og med at hun er buddhist og fra Thailand, har hun ikke det helt store forholdet til norske juletradisjoner. Men svigermor i Fredrikstad har gitt henne grundig opplæring i hvordan jula skal være.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Produksjon: NRK Østlandssendingen(2008)
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 – 95 10 02 99
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no


LENKER
  • Migrapolis