Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 5. april 2009 kl 18.25 Grønn glede

Mordersnegler og monstermarihøner

Grønn glede: Få råd om hvordan du kan redusere mengden mordersnegler i hagen.(Foto: Mette Stensholt Schau)
Grønn glede: Få råd om hvordan du kan redusere mengden mordersnegler i hagen.(Foto: Mette Stensholt Schau)
Å være hageeier er stort sett hyggelig, men så var det disse mordersneglene. Mange plages og har nesten mistet all glede ved å jobbe i hagen. Grønn glede gir deg tips om hvordan man kan redusere mengden mordersnegler.

I ukens utgave av Grønn glede kommer en professor med mordersnegle som spesialområde på besøk. Han tror ikke det nytter å bli helt kvitt disse ekle krypene, men han har råd om hva som kan hjelpe.

Tre råd som kan halvere mengden:
- Klipp gresset og luk vekk ugress. Sneglene liker seg der det er fuktig og grønt.
- Fjern steder der den kan gjemme seg på dagtid. Steinrøyser, komposter som er åpne og rotehjørner i hagen er yngleplasser for snegler.
- Bruk planter i hagen som den ikke liker. Rhododendron, flittig-Lise, nåletrær, astilber, roser, tårer og blomkarse er alle eksempler på dette. Du bør unngå sommergeorginer, stemor, lupiner og løvetann hvis hagen er invadert av mordersnegler.

Monstermarihøner
Når du først er ute i hagen så ber Bioforsk deg om å leite etter monstermarihøne. Den ligner på vanlig marihøne, men har ofte langt flere prikker. Den er også større enn vanlig marihøner. Men denne marihøna kan komme i mange ulike varianter, så derfor er det vanskelig å vite om det er den rette man har funnet. Grønn glede viser deg bilder av dem denne uka.

Programmet er sendt tidligere.

Produksjon: NRK riks
Programleder: Mette Stensholt Schau