Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 15. juli 2006 kl 23.15 Nattkino: Den talentfulle Mr. Ripley

Jakten på det søte liv

Matt Damon gjør en god figur som Tom Ripley (Foto: Mirage Enterprises/Miramax/Paramount/Timnick Films)
Matt Damon gjør en god figur som Tom Ripley (Foto: Mirage Enterprises/Miramax/Paramount/Timnick Films)
Tom Ripley (Matt Damon) er ingenting i egne øyne, og har ingen familie eller nære venner. Han har egentlig ingen personlighet. Men Ripley er flink til noe – han kan forfalske enhver underskrift og han kan imitere nesten hvem det skal være.

Ripley kontaktes av en rik fabrikkeier som tror han er en annen. Greenleaf, som rikingen heter, tror Ripley gikk på skolen sammen med sønnen hans, som har bosatt seg i Italia og nekter å komme tilbake. Ripley utgir seg for å være den rette personen, og Greenleaf sender ham til Italia for å få hjem sønnen Dickie Greenleaf (Jude Law).

Drapsmann og playboy
Vel framme i Italia gjør Ripley seg til venn med Greenleaf og kjæresten Marge (Gwyneth Paltrow). Han får smaken på det søte liv, og snart er han villig til å gjøre hva som helst for å ta Dickies plass, inkludert å drepe. Ripleys ønske om å være en annen, å være en del av den rike overklassen, er så sterk at han bokstavelig talt går over lik for å oppnå det han vil. Han mener det er bedre å være "a fake somebody than a real nobody".

Livet som kombinert drapsmann og playboy med falsk identitet, viser seg å være alt annet enn lett. Det er farer rundt hvert gatehjørne. I det ene øyeblikket må han opptre som Ripley, i det andre utgir han seg for å være Dickie Greenleaf.

Nettet snører seg stadig tettere om ham. Folk, politiet inkludert, begynner å bli mistenksomme, men Ripley har alltid en forklaring eller en god unnskyldning. Hvis noen likevel skjønner så mye at de kan avsløre ham, dreper han dem uten å nøle. Ripley lever det søte liv i Italia, men prisen er en klaustrofobisk frykt for å bli avslørt.

Om filmen
Matt Damon gjør en god figur som Tom Ripley. Det samme kan sies om Jude Law som Dickie Greenleaf. Han ble da også nominert til Oscar for beste birolle.

Filmen er regissert av Anthony Minghella, som sto bak "The English Patient". Minghella skrev manuset etter en bok av Patricia Highsmith. Boken ble filmet også i 1960, under tittelen "Purple Noon" med Alain Delon som Tom Ripley.

Programmet er sendt tidligere.

Amerikansk thriller (1999)
Originaltittel: "The Talented Mr. Ripley"
Med: Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett, Philip Seymour Hoffman
Regi: Anthony Minghella
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78