Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 21. november 1999 kl 22.45 Agenda: Opera Norvegia

Agenda: Opera Norvegia (ttv)


NRK1 søndag 21. november kl 22.45
Agenda: Opera Norvegia

En kjærlighetserklæring til operaen

Det skulle gå 101 år fra det første gang ble foreslått å reise et operahus i Oslo til Stortinget bestemte seg for Bjørvika.
- \"Opera Norvegia\" er en satire over operasaken og en kjærlighetserklæring til operaen som musikkform, sier Eva Brustad.
Opera dukker opp over alt - for eksempel på puber og som menyforslag sammen med matbestilling på Norsk Kammeropera. Forestillingene på Den norske Opera, som for øvrig er en gammel kino, er utsolgt lang tid i forveien. Det synges opera i Brumunddal, i Kristiansand, på en parkeringsplass i Sandefjord, i en bakgård i Trondheim og på Ulriken i Bergen. Det finnes flere operaselskaper i Bergen, og i 1997 ble den norske operaen til Martin Andreas Udbye, \"Fredkulla\" fra 1858, uroppført i Trondheim. Opera inntar stadig nye arenaer og når langt flere enn tidligere.

Operaen til Bjørvika
Tidligere i år vedtok Stortinget at det skulle bygges et operahus i Norge, nærmere bestemt i Bjørvika i Oslo. Mens Norge eksporterer operasangere til hele verden, skulle det altså gå 101 år fra ideen om et operahus første gang ble lansert til vedtaket ble fattet.
- Opera er gøy. Opera handler om de store følelsene i livet, fastslår Eva Brustad. Om programmet sier hun: - Vi har laget en satire over operasaken, og derfor også over alle monumentalbyggesaker i Norge. Men programmet er også i høyeste grad en kjærlighetserklæring til operaen som musikkform.
Programmet spinner på barbermotivet med utgangspunkt i \"Barbereren i Sevilla\" som ble oppført inne i en kraftstasjon i Hylen i Suldal i fjor sommer for stappfulle hus. I tillegg har Tor Arne Johnsen forfattet to nidviser på operasaken.
Vi skal bli med tre glade, syngende barytoner,
Knut Jørgen Moe, Per Arne Vighals og Espen Langvik på en rundtur i Oslo. De oppsøker alle tenkelige og utenkelige steder hvor eventuelt et nytt operahus kunne reises. Og hos frisøren Amund Rugeldal møter vi sceneinstruktør Stein Winge og operasangerne Torill Karlsen og Tom Erik Lie.

NRK1 søndag kl 22.45

Bilde (via Scanpix/Internett)
Tre glade barytoner f.v. Espen Langvik, Knut Jørgen Moe og Per Arne Vighals tar like godt et operanummer utenfor Stortinget. (NRK-foto: Ole Kaland)

Kulturdokumentar fra NRK Fjernsynet, Kulturavdelingen
Prosjektleder: Bjørn Engvik
Programansvarlig: Eva Brustad
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41